Új eljárás indul a bankok kartellügyében

A Kúria a végtörlesztés miatt megbüntetett bankok ügyében új eljárásra kötelezte a Gazdasági Versenyhivatalt.

Tóth László Levente
2016. 12. 13. 21:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria új eljárásra kötelezte a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) a bankok végtörlesztési kartellgyanújának ügyében kiszabott bírságot illetően kedden kihirdetett határozatában. A GVH 2013-ban tizenegy pénzintézetre összesen 9,488 milliárd forint összegű bírságot szabott ki a végtörlesztés korlátozására, azaz a hitelkiváltás intenzitásának csökkentésére és a rögzített árfolyamú végtörlesztések visszafogására irányuló, összehangolt magatartás miatt. A pénzintézetek a döntést bíróságra vitték, ám az eddigi ítélkezői fórumokon a versenyhivatalnak adtak igazat.

A legfőbb ítélkezőtestület most a jogsértést megállapító részt helybenhagyta, de kimondta, hogy a GVH-nak újra kell vizsgálnia megismételt eljárásban elsősorban a bírságolás körülményeit és azokat a szempontokat, amelyek alapján kiszabták a bírságot a tizenegyből nyolc pénzintézet esetében. Az érintett bankok képviselői ezt úgy értelmezik, hogy nekik visszajár a büntetésből fizetett pénz. Hogy ez mekkora összeg, és hogy egyáltalán valóban be is fizették-e a pénzintézetek a bírságokat a GVH számlájára vagy sem, az egyelőre nem teljesen világos. A bankok ugyanis a peres eljárásra való tekintettel elvileg kérhették a befizetés felfüggesztését, arra vonatkozóan azonban, hogy meg is tették-e, vagy sem, a versenyhivatal lapzártánk idején már nem tudott közölni információt.

Basa Andrea, a GVH szóvivője lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a Kúria a versenyhivatal döntésének lényegi részét helybenhagyta, azaz elutasította a felperesek kereseteit. Az tehát nem kérdés – tette hozzá –, hogy a GVH jogsértést megállapító döntése megalapozott és indokolt volt az ügyben. A bírságokkal kapcsolatban elmondta, hogy a befolyó összegek a hivatal bevételi számlájáról az állami költségvetésbe kerülnek.

Az ítélet indoklása során a kúriai tanács elnöke a távirati iroda tudósítása szerint elmondta, megállapítható, hogy egy 2011 szeptemberében tartott találkozón a bankok képviselői a végtörlesztésről beszéltek. A Kúria szerint a nyilatkozatokból kiderült, evidens volt a résztvevők számára, hogy a tömeges hitelkiváltás hátrányos lenne a szektorra nézve, amint ez abban az e-mailben szerepelt, amit az egyik bank képviselője küldött el a találkozót követően. A Kúria azt állítja, tény az is, hogy a bankok a korlátozás érdekében összehangolták stratégiájukat. A bírságok kivetését viszont azért nem tartja megalapozottnak a testület, mert elmaradt az első- és másodfokú bírósági eljárásokban az azt megalapozó „releváns” vélemény ismertetése. Ráadásul a bíróság nem ismerte a végtörlesztéssel nem érintett devizahitelek arányát az egyes felpereseknél. Az ügy megismétlése során ezeket a „számítási hibákat orvosolni kell”.

– Annál érdekesebb a Kúria döntése, mert 2014-ben hoztak egy olyan jogszabályt, amelynek következtében lényegében nincs jogorvoslati lehetőség a devizahitelek ügyében – reagált a hírre a devizahitelesek ügyeivel sokat foglalkozó ügyvéd, Léhmann György. Mint mondta, ezt az Európai Unió részéről is kifogásolják, mégsem történik semmi az ügyben. Ennek is megvan a magyarázata az ügyvéd szerint: a politika alkut kötött a bankokkal, a Kúria pedig mostani döntésével vélhetően tovább kívánja csökkenteni a banki veszteségeket.

A GVH 2013-as határozatában az OTP-t több mint 3,9 milliárd forintra bírságolta, az Erste 1,7 milliárd forintos, a Kereskedelmi és Hitelbank 983,3 milliós, a CIB Bank 835,4 milliós, az MKB 783 milliós, a Raiffeisen 583,6 milliós, az UniCredit 306,3 milliós, az UCB Ingatlanhitel Zrt. 63,2 milliós, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank egymillió forintos, a Citibank pedig 800 ezer forintos bírságot kapott. A GVH jogsértőnek minősítette az FHB Jelzálogbank magatartását is, vele szemben azonban mellőzte bírság kiszabását. Az összesen csaknem tízmilliárd forintos összeg minden idők legnagyobb büntetésének számított, amit Magyarországon kartellezés miatt kiszabtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.