Újabb eltitkolt ügylet

A kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az EDF Démász Zrt. megvásárlását.

Illés József
2016. 12. 17. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudhatjuk meg, hogy mennyit fizetett az állami tulajdonban lévő ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. a korábban francia tulajdonú áramszolgáltató, az EDF Démász Zrt. százszázalékos részvénycsomagjáért, mert mint annyi korábbi ügyben, a kormány ezúttal is nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a vásárlást. Az erről szóló, a miniszterelnök által jegyzett rendelet tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben. A titkosítást a szöveg szerint „a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény” indokolja.

– A kormány azért nyilvánítja egymás után nemzetstratégiai jelentőségűnek a különböző ügyleteit, hogy ne kelljen számot adnia az adófizetőknek a pénzük felhasználásáról. Arról, hogy pontosan milyen célra mennyit költ a kormányzat, és az adott ügylet hoz-e valamilyen hasznot a társadalom számára, vagy csak a kormányközeli üzleti körök profitálnak belőle – nyilatkozta lapunknak a második Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára az ügy kapcsán. Holoda Attila úgy véli: a kormány rendszerint az olyan ügyleteit minősíti nemzetstratégiai jelentőségűnek, amelyeknél valamilyen gyanús pénzmozgás van a háttérben. A stratégiai üzletek részletei ugyanis a későbbiekben is titkosak maradnak, és nem vizsgálhatja azokat például a versenyhatóság sem. Így nem derül ki, hogy az adózók jól jártak-e az ügylettel vagy sem. Azokban az esetekben azonban, amikor valahogyan mégis kiszivárognak valamelyik adásvétel részletei, akkor rendszerint azzal szembesülnek az adófizetők, hogy pazarló módon bánt a kormány a pénzükkel. Ilyen eset volt a német E.ON magyarországi gázcégeinek a megvásárlása is, amikor a kabinet többszörös árat fizetett az általa megvett társaságokért – jegyezte meg a szakember. Holoda Attila hozzátette: nem érti, miért kell titkosítani egy egyszerű áramszolgáltató cég megvásárlásának a részleteit, hacsak nem ismét egy túlárazott cégfelvásárlásról van szó.

Emlékezetes: a kormányzat az utóbbi években szinte valamennyi cégkivásárlását stratégiainak nyilvánította, így azok részletei titkosnak minősülnek. Ilyen ügylet volt a sok közül például a Fővárosi Gázművek Zrt. államosítása, az MKB Bank felvásárlása, illetve a Budapest Bank megszerzése is.

A Démászt az állami rezsiholding, az ENKSZ a sajtóhírek szerint 121 milliárd forintért vehette meg. Az ENKSZ ezzel kapcsolatban ugyanakkor csak annyit közölt, hogy részben saját, részben külső forrásból finanszírozza a tranzakciót. Ez utóbbit az ugyancsak állami kézben lévő MVM Magyar Villamos Művek Zrt. cégcsoportja biztosítja, amely ezzel később az ENKSZ résztulajdonosa lesz az esetlegesen szükséges hatósági jóváhagyások megszerzését követően. A tranzakció lezárását a jövő év elejére tervezik.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.