Újra a Molhoz került az Olajterv

Az ország legnagyobb vezetékes infrastruktúra-fejlesztő cégével komoly tervei vannak az olajtársaságnak.

MNO
2016. 12. 15. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol 1998-ban adta el az akkor még Olajterv néven, ma már OT Industries néven futó cégcsoportot. Az üzletet az olajtársaság elemzői már akkor sem támogatták a szénhidrogénvezeték-építő és -fejlesztő társaság értékesítését, de majdnem 20 évet kellett várni, hogy visszataláljon az Olajterv a Molhoz. Csütörtökön hivatalosan is bejelentették azt, amit a most csütörtöki Figyelő írt meg.

A lap információi szerint az OT Industries vezetője, Pap Géza ajánlotta fel a többségi részvénytulajdonát a Molnak. Így teljesen az olajvállalat köreihez kerülne a cég, mivel Csányi Sándor OTP- és MLSZ-vezérnek is jelentős tulajdonosi hányada marad, aki a Mol alelnöke is egyben.

Az akvizíció egyébként beleillik az olajtársaság stratégiai terveibe: a következő 10 évben 1300 milliárd forintnyi vegyipari fejlesztési ciklust tervez. A Figyelő felhívja a figyelmet arra, hogy ez nagyobb összeg, mint a hazai autóipari beruházások összesen.

A cégcsoport eddig is a Mol egyik beszállítója volt, részt vett az olajtársaság vezetékhálózatainak, a szőregi biztonsági gáztároló és a hozzá tartozó vezetékek, a Horvátország és a Románia felé vezető interkonnektorok kivitelezésében, továbbá egyes tiszaújvárosi petrolkémiai beruházásokban – írták az MTI által idézett közleményben.

A Molnak úgyis megérheti az üzlet, hogy az OT Industries bevétele a 2013-as 70,5 milliárdról 2016-ra 40,7 milliárdra csökkent. Sőt, az elmúlt években veszteséges is lehetett. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy az olajtársaság versenytársai adnak-e megbízásokat majd az újdonsült leányvállalatnak, tranzitvezeték-fejlesztő csoportnak.

A Mol szerint természetesen igen, amelyhez jól jön, hogy Magyarországon monopolhelyzetben van az OT. Emiatt fontos szerepe lehetett volna a Gazprom tervezett beruházásában, a Déli Áramlat gázvezetékben. A lap arra részletesen nem tér ki, de a vezetéképítés elől 2014-ben minden akadály eltűnt azáltal, hogy Rogán Antal benyújtott egy törvényt, miszerint olyan cég is építhet gázvezetéket Magyarországon, amelynek nincs földgázszállítási engedélye. Végül az Európai Unió és a geopolitika megölte a Déli Áramlatot, de a jogszabály megmaradt, és ezt a jövőben a Mol is kihasználhatja.

A tranzakció zárásához versenyhatósági jóváhagyás szükséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.