Annyi a nullás büdzsének

Inkább elköltötte a pénzt a kormány, mint hogy a költségvetési hiány megszüntetésére fordította volna.

Wiedemann Tamás
2017. 01. 06. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hónap alatt közel 1000 milliárd forintot szórt szét a kabinet év végén, ahelyett hogy a korábban bejelentett új gazdaságpolitikai célnak megfelelően megvalósította volna a nullás költségvetést. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy komoly dilemma előtt állt a kormány novemberben, jelesül hogy nekifusson-e a nullás büdzsének, vagy inkább beruházásösztönző programokra költse a „felesleges” pénzt. A tervezettnél gyengébb gazdasági teljesítmény miatt a kabinet végül az utóbbi mellett tette le a voksát. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy 907 milliárd forintot hogyan lehet kis túlzással hetek alatt hatékonyan elkölteni, hogy abból a nemzetgazdaság hosszú távon is profitáljon.

Pedig költségvetési szempontból különleges volt a tavalyi év. Annak ellenére, hogy jelentős adócsökkentés valósult meg, több pénz folyt be adók formájában a költségvetésbe – mondta Varga Mihály. A tárcavezető szerint ennek oka, hogy többen dolgoznak, és a reálbérek emelkedése miatt magasabb fizetéseket is visznek haza a munkavállalók. A 2015-ös esztendőhöz képest 490 milliárd forinttal magasabbak voltak a költségvetés adóbevételei. A kedvező foglalkoztatási adatok miatt 262 milliárd forinttal több folyt be a munkát terhelő adók és járulékok (személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó) formájában. Mivel az uniós forrásokat lassabb ütemben hívta le tavaly az ország, mint az előző évben, a beruházásoknál vállalt állami önrészre is kevesebb közpénzt kellett elköltenie a kormánynak. Emiatt 200 milliárd forinttal több maradt a büdzsében, mint egy évvel korábban. Sokat segített a költségvetés helyzetén a növekedési adóhitel, ebből idén 250 milliárd forint pluszpénze származott hazánknak. Az egészen elképesztő, offshore-államokra jellemző szabályozás miatt külön elbánásban részesülhetnek azok a cégek, amelyek legalább három éve jelen vannak Magyarországon, és egyik évről a másikra meghatszorozzák a nyereségüket. Nem sok ilyen vállalat van, de amelyik teljesíti a kritériumokat, annak az állam fizetési haladékot ad a társasági adó befizetésére. A normál cégek a társasági adójukat az adóév decemberében kell hogy megfizessék. Az ilyen „gyorsan növő” vállalkozások viszont ráérnek a következő két évben nyolc egyenlő részletben, negyedéves gyakorisággal a költségvetésbe csepegtetni az adóforintokat.

Az, hogy a büdzsé kedvező helyzetben van, már áprilisban kiderült. Akkor a kormány 420 milliárd forintos pluszköltésről döntött. Kapott a pénzből a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, és jutott felnőttképzésre, 50 milliárd forint ment otthonteremtési támogatásra, és szintén 50 milliárd a Modern városok programra. A költségvetési tartalékot pedig 30 milliárd forinttal emelték meg.

Novemberben ismét elővette a számológépet a kabinet, az eredmény egy újabb, ezúttal 600 milliárd forintos költekezés lett. Az egészségügy kapott 70 milliárdot, a nyugdíjasok év végi Erzsébet-utalványára pedig nettó 27 milliárd forintot költött el a kormány. Az Eximbank 44 milliárdnyi közpénzt kapott, a Mezőhegyesi Ménesbirtok 17 milliárdnak örülhetett, ezenkívül az állam tőkét emelt az Antenna Hungáriában és a Volánbuszban is.

A büdzsé kivételes helyzetét jól példázza az is, hogy komoly bevételtől esett el az állam azáltal, hogy a személyi jövedelemadó kulcsát 16-ról 15 százalékra csökkentették tavaly, a kétgyermekes családok kedvezményét megemelték, a sertéshús áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentették.

A pénzintézeteknek 153 milliárd forint helyett tavaly már csak 73 milliárd forintnyi bankadót kellett befizetniük, ezért cserébe a kormány azt várta, hogy növekedjen a háztartások és a vállalatok hitelállománya, vagyis a bankok aktívabban hitelezzék a fogyasztást és a cégek beruházási ötleteit.

A kormánynak extrabevételt jelentett tavaly a Földet a gazdáknak program, csak a termőföldek értékesítéséből 100 milliárd forint folyt be, összesen 200 milliárdos bevételt hozva.

Tavaly az előző évekhez képest kevesebb, mintegy 2100 milliárd forintnyi uniós pénz érkezett hazánkba.

A költésvetési hiány a nemzetgazdasági tárca várakozásai szerint a bruttó hazai termék arányában 2,4 százalékon lehetett az elmúlt évben. A negyedik negyedéves gdp-adat még nem ismert, ezért a bizonytalanság. A központi költségvetés hiánya egyébként 848,3 milliárd forint volt, 389 milliárd forinttal kisebb, mint 2015-ben. Az államadósság év végére 25 429 milliárd forintra nőtt, a gdp-arányos ráta pedig a tavalyelőtti 74,7 százalékról 74 százalékra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.