Kína miatt problémás lesz Orbán igazodása Trumphoz

Róna Péter Orbán beszédéről: a miniszterelnök egy ideje azon dolgozik, hogy kivezesse Magyarországot az unióból.

Hajdú Péter
2017. 01. 23. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelem bebizonyította, nincs jövője a föderális Európának – ismételte meg korábban már hangoztatott véleményét Orbán Viktor miniszterelnök a Lámfalussy-konferencián hétfőn. Európa ugyanis bebizonyította, jelenlegi formájában képtelen megoldani az előtte álló feladatokat. Véleménye szerint csak akkor van jövője az öreg kontinensnek, ha közösség a brüsszeli bürokrácia helyett a nemzetállamok elsőbbségére épül. Nincs ugyanis olyan, hogy európai nép, amelynek nevében kormányozhatna Brüsszel, csak a nemzetállamok népei vannak, akiket az egyes államok vezetői képviselnek. (Részletes összefoglalónk a konferencián elhangzottakról itt olvasható.)

Ez az érvelés szemben áll azzal, amit Jacques de Larosiére, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója, a Lámfalussy-díj idei kitüntetettje mondott a konferencián. Eszerint az unió sikertelenségének – amelyről Orbán is beszélt – okai maguk a tagállamok voltak. A volt bankár szerint a nemzetállamokkal szemben valamiféle újabb integrációra van szükség, amely hosszabb távra biztosítja az unió működőképességét. 

Ugyancsak más véleményen van Róna Péter közgazdász, aki a konferencián elhangzott miniszterelnöki beszédet elemezve a Magyar Nemzetnek elmondta, Orbán Viktor szavai ismét bizonyították, hogy az európai egység megbontói közé sorolható a kormányfő, illetve az általa meghirdetett politika. Vagyis abba a sorba állt be a kormányfő, amelyben ott találjuk Donald Trump amerikai, Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Theresa May brit kormányfőt. – Ezzel ismét bebizonyosodott, hogy a magyar miniszterelnök már egy ideje azon dolgozik, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból. Ezt tragikus hibának tartom, mert Magyarországnak ott a helye, ahová Szent István vezette – tette hozzá az Oxfordi Egyetem tanára.

Róna Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az orbáni politikával szemben az európai egységért küzd Németország vezetésével a nyugati országok jó része. Az Orbán által hangoztatott keleti, pontosabban a kínai orientáció pedig álom lehet, ha ahhoz a csoporthoz csatlakozik a miniszterelnök, amelynek vezetője az a frissen megválasztott amerikai elnök, aki éppen a napokban hirdetett gazdasági háborút Kína ellen. Ez egyben azt is jelenti, hogy Kína éppen a másik oldalon áll, hiszen az unió és Kína közeledése mindkét fél közös érdeke, a világ két nagy piaca éppen egymásra talál, s ebből a kormányfő meghirdetett politikája szerint hazánk ki fog maradni.

Úgy tűnik azonban, a kínaiak egyelőre nem zárkóznak el teljesen az együttműködéstől, hiszen hétfőn a Bank of China budapesti épületében együttműködési megállapodást kötöttek a magyar kormánnyal, s így a kormány stratégiai partnerévé válik a legnagyobb kínai kereskedelmi bank. Emellett a jegybankkal, a Budapesti Értéktőzsdével, az Államadósság Kezelő Központtal és az Eximbankkal is szerződtek a kínaiak. A megállapodások célja, hogy a Bank of China segítséget nyújtson a magyar adósság finanszírozásában is.

A konferencián egyébként abban nem volt véleményeltérés a kormányfő és Larosiére között, hogy alapvető változásokra van szükség ahhoz, hogy az unió – és azon belül a lemaradó tagországok – növelni tudja versenyképességét, s a termelés dinamikus emelésével kerülhesse el, hogy egyre lejjebb csússzon a világgazdaságban, jelenleg ugyanis éppen ez zajlik.

A kormányfő beszédében hitet tett amellett, hogy a gazdaságot, a gazdaságpolitikát minden esetben a politika határozza meg. Kiemelte, hogy az európai országok egy része vagy föl sem ébredt, vagy most van ébredőben a 2008 után történt paradigmaváltást követően. A válság eredményeként ugyanis megszűnt a rendszerváltás óta létező egypólusú világ. Az USA hegemóniáját több központú világrend váltja fel, amelyet az uniónak is fel kell ismerni, s alkalmazkodni kell ahhoz. Érvelése szerint ezt a régi világ hívei nem ismerik el, még mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy nincs változás, nem történhet meg az, ami már megtörtént, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból, illetve hogy a Donald Trump által képviselt politika érvényesülhet. A gyors változást mutatja, hogy korábban elképzelhetetlen mondat hangzott el az amerikai elnök beiktatásán: minden nemzetnek joga van magát helyezni az első helyre.

Mindebből Orbán Viktor arra a következtetésre jutott, hogy az eddigi többoldalú kapcsolatokat a nemzetállamok által vezényelt kétoldalú kapcsolatoknak kell felváltania. Egyúttal a visegrádi négyek nevében be is jelentkezett mint az új világrend egyik erőközpontja. Érvelésének fontos eleme volt, hogy azt ugyan nem tudni, hova jut a nyugati világ, az azonban biztos, hogy érdemes keletre tekinteni, s az olyan új állócsillagokhoz igazodni, mint az elmúlt évtizedekben hatalmas fejődést bemutató Kína. Kiemelte, meg kell ismerni a keleti gondolkodást, mert úgy nem lehet kapcsolatot építeni, hogy az egyik oldalon üzleti szerződésekről tárgyalok, a másik oldalon viszont kioktatom a hatalmas ázsiai országot az emberi jogokról.

Oroszországról sem feledkezett meg, hiszen kiemelte, hiába az európai bojkott, a Nyugat izolációs és rendszerbuktató kísérlete, azt túlélte az orosz állam. Észre kell venni, hogy ez erőt jelent, és lehetőséget számunkra – tette hozzá.

A miniszterelnök a váltás szükségességéről beszélve azzal érvelt, hogy az unió az összes komoly probléma megoldásában csődöt mondott. Nem sikerült olyan mértékben emelni a versenyképességet, hogy továbbra is a világ élmezőnyében maradjon. Lassan már azért is kapaszkodni kell az uniónak, hogy a globális szereplő helyett regionális tényező maradjon. Lassú a növekedés, a közösség fuldoklik az adósságban. Képtelen megoldani a demográfiai problémákat, mert már a népességszám fenntartásához is alacsony a születések száma. A betelepítés pedig nem megoldás, sőt az újabb, biztonsági problémákat vet föl: ahol több százezer migráns telepedett le, ott szükségszerűen megemelkedett a bűnözés.

Ugyanakkor azzal is szembe kell nézni, hogy a közösség katonailag önállóan – az amerikai, vagy ha úgy tetszik, az angolszász segítség nélkül – képtelen megvédeni magát. Arra is fölhívta a figyelmet, hogy Európa mindig akkor volt erős, amikor több erőközpont együttműködésével irányították, s nem egy életidegen brüsszeli központból. Ez egyben azt is jelenti, hogy új típusú együttműködésre van szükség, ahol a nemzetállamoknak nagyobb szerepe van. Arra is kiért, hogy az unió és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) halott, új szellemben, új típusú egyezmény kidolgozására van szükség.

Hazánkról szólva elmondta, a sikeresnek tartott magyar modell lényege, hogy stabil politikai háttérre építve, szigorú fiskális politikára alapozták azt az új rendszert, amelyben segélyalapú helyett munkaalapú társadalom épül, s ehhez kapcsolódva van nagy szerepe a keleti nyitásnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.