Leszavazták Matolcsy György meghallgatását

Nem volt kíváncsi a gazdasági bizottság Matolcsy Györgyre a múlt heti kormány- és jegybankbuktatós kijelentései miatt.

Horváth Attila
2017. 02. 28. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakács László, a gazdasági bizottság szocialista tagja a keddi ülés előtt azt javasolta, hogy hallgassák meg Matolcsy György jegybankelnököt a múlt héten, a parlamentben tett kijelentései miatt.

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első embere azt mondta, a brókerbotrányok miatt árnyék vetült 2015-re, szerinte a pénzintézet csalásokat leleplező tevékenysége egy sorozatba, egy forgatókönyvbe illeszkedik. Ami történt, az szerinte egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormány- és jegybankbuktató tevékenységhez illeszkedik, amely 2014 őszén indult el. Szerinte valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára. Később konkretizálta, hogy az Egyesült Államokra gondolt.

Ezek miatt Szakács László azt kérte a bizottságtól, vegyék napirendre az elnök meghallgatását. Az MSZP-s politikus kiemelte, az elmúlt ötven év egyik legnagyobb súlyú bejelentését tette Matolcsy. Szakács László kijelentette, ha igaz amit az elnök mond, akkor minél előbb foglalkozni kell a témával, ha pedig nem, akkor egyértelmű, hogy Matolcsy alkalmatlan a pozíciójára.

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke azt mondta, nem feladatuk tárgyalni a témát, a parlamentben lett volna lehetőség megvitatni. Vitára egyébként nem volt lehetőség, mert Matolcsy György a beszéde után elhagyta az üléstermet. Bánki Erik azt javasolta, ha valakinek kérdése van az üggyel kapcsolatban, az írásban forduljon az MNB első emberéhez. Ezután a bizottság fideszes többsége leszavazta Szakács László javaslatát.

Ha nem lenne rejtegetni valója, akkor eljött volna az Országgyűlés gazdasági bizottságának metróügyet tárgyaló ülésére Gy. Németh Erzsébet, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának korábbi vezetője, Hagyó Miklós és Horváth Csaba volt szocialista főpolgármester-helyettes – mondta Bánki Erik, a testület fideszes elnöke. A bizottság az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásról készült jelentése miatt hallgatta volna meg a politikusokat, de ők nem jelentek meg.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta, 166 milliárd forintot loptak el az adófizetőktől, megeshet, hogy még további 59 milliárd forint bírságot is kiszabnak Magyarországra. Szerint ez minden idők legnagyobb magyarországi korrupciós botránya. Mint mondta, a baloldali politikusok a büntetést meg tudnák akadályozni, de közülük senki sem vállalja az üléseken való részvételt.

Bánki Erik hozzátette, jövő hétfőn Tarlós Istvánt hallgatják meg. Ismert, a főpolgármester a metrópénzek eltűnésének idején, Budapest Fidesz–KDNP frakciójának vezetője volt. Csepreghy Nándor elmondta, minden rendelkezésükre álló dokumentumot átadtak az ügyészségnek és a rendőrségnek.

Tóth Csaba, a bizottság MSZP-s alelnöke kiemelte, az OLAF nem csak a 4-es metró körüli pénzeket vizsgálta. Összesen 28 esetben jelezte korrupció gyanúját. A politikus szerint ezeket az ügyeket mind ki kellene vizsgálni.

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, a jelenlegi és volt MSZP-s, SZDSZ-es politikusokon kívül a kormánynak is nagy a felelőssége, jóval előbb ki kellett volna vizsgálnia a metróügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.