Reagált az amerikai nagykövetség Matolcsyra

A jegybankelnök kijelentései „egyszerűen hiteltelenek” – nyilatkozta a szóvivő.

MNO
2017. 02. 23. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége határozottan visszautasította a jegybankelnök szerdai kijelentését. „Magyarország és az Egyesült Államok partnerek és NATO-szövetségesek. Az Egyesült Államok nem kísérelte meg a magyar kormány megdöntését 2014-ben vagy bármikor máskor, s nem találjuk hihetőnek, hogy bármely más NATO-tagállam erre kísérletet tett volna” – mondta a Népszavának Richard Damstra, a nagykövetség szóvivője. „Matolcsy úr kijelentései egyszerűen hiteltelenek” – tette hozzá.

Matolcsy György szerdán, a jegybank teljesítményéről tartott beszámolójában azt mondta, a brókerbotrányok miatt árnyék is vetült 2015-re. Abban az évben brókerbotrányoktól volt hangos Magyarország: először a Buda-Cash, majd a Hungária, majd a Quaestor nevű csalárd cég dőlt be, mert a jegybank új vizsgálati módszerével megtalálta a tíz-tizenöt éve „felhalmozott trükköket”, melyek révén sok százmilliárdot vettek el az emberektől – jelentette ki.

Matolcsy György szerint a csalók megtalálása jó hír, az árnyék azért vetül rá mégis, mert „a Magyar Nemzeti Banknak ez a brókercsalásokat leleplező tevékenysége egy sorozatba illeszkedik, egy forgatókönyvbe illeszkedik”. Úgy fogalmazott: ami történt, „egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységhez illeszkedik, amely 2014 őszén indult el”.

Az elnök ezt úgy magyarázta, hogy az MNB megtalálta volna a csalárd brókercégeket, mert már ott voltak a vállalkozásoknál, de nem mindegy, mikor. Nem mindegy, hogy január–márciusban találták meg vagy májusban – mondta. Szerinte azért találták meg 2015 elején, mert valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára.

Hozzátette: ez a bankpánik be is következett: négy városban négy órát tartott. „Mondhatnánk, hogy nem sok, de sokkszerű volt az, hogy egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeseink és barátaink, fel akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a kormányt” – fogalmazott.

Matolcsy György szerint a jegybank azonban úgy működött, hogy ez ne következhessen be. Hangsúlyozta, tizenöt hónappal az MNB és a pénzügyi felügyelet integrációja után leleplezték a csalásokat, „a jegybank nem felelős, hanem a jegybank leplezte le a csalásokat”.

A jegybankelnök szavait megdöbbentőnek nevezte a szocialista Mesterházy Attila. Szerinte arra lehet következtetni, hogy az MNB elnöke az Egyesült Államokat vádolta meg, ezért választ várt arra: mely országra gondolt Matolcsy György, és az említett ország milyen titkosszolgálati, katonai módszert alkalmazott, a jegybank elnöke tett-e erről jelentést az illetékes szerveknek, azok milyen lépéseket tettek a magyar nemzeti szuverenitás megőrzése, a nemzetbiztonság védelme érdekében. Hogyan akarták megbuktatni a kormányt? – tette fel a kérdést. Hangsúlyozta: erről az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának is tárgyalnia kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.