A dolgozókat sújtja nagyszombaton a kormánydöntés?

Az üzletek hagyományosan nyitva tartanak a szombati napokon, beleértve a nagyszombatot is.

MN
2017. 03. 25. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lépést a munka törvénykönyve nem tiltja, a lap által megkérdezett munkaadói és munkavállalói szervezetek azonban elítélik a szándékot – írja az MTI.

Az újság szombati cikke szerint Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke felháborítónak nevezte, hogy ilyenben gondolkozzanak a vállalkozások, bár a munka törvénykönyve szerint ahol a munkaidő egyhetes keretben van megállapítva, nincs jogi akadálya berendelni a munkavállalókat. Ráadásul egy korábbi módosítás miatt még pótlékot sem kell adni a dolgozóknak. Úgy vélekedett, elfogadhatatlan, gyalázatos lépés lenne, ha a beosztottakat nagyszombati munkavégzéssel büntetnék a vállalatok.

Elfogadhatatlan és inkorrekt lépésnek tartja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), hogy a dolgozók igyák meg a levét a kormány döntésének, habár a VOSZ korábban tiltakozott az újabb pihenőnap bevezetése ellen – mondta a lapnak Dávid Ferenc, a szövetség főtitkára. Úgy véli, sem gazdaságilag, sem versenyképességi szempontból nem volt jó lépés a nagypéntek pihenőnappá tétele, ugyanakkor tisztességtelen és modortalan lépés lenne ezt másnap elvenni a munkavállalóktól, megfosztva ezáltal őket a négynapos ünnepi hétvégétől. Hozzátette, a VOSZ-nak nincs tudomása ilyen lépésekről, ezért várhatóan nem fordul elő nagy számban.

Az Országgyűlés március hetedikén a Fidesz–KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így ez év április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.