Ciántechnológiás erdélyi bányatervek a kanadaiaktól

Kizárólag tengerentúli cégek kaptak kitermelési engedélyt a gazdag színesfémlelőhelyeken. A CETA elfogadásával nőtt a lendület.

2017. 03. 06. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A verespataki bányaprojekt engedélyezésének felfüggesztése ellenére nem mondtak le a kanadai társaságok a dél-erdélyi színesfémlelőhelyek kiaknázásáról. Megfigyelők szerint a tengerentúliak még nagyobb lendülettel vágnak neki romániai bányatervük végrehajtásának azok után, hogy az Európai Parlament februárban ratifikálta a nagyvállalatok kártérítési igényét megkönnyítő szabadkereskedelmi megállapodást Kanada és az Európai Unió (CETA) között.

A térségben jelenleg a legkiterjedtebb bányászati tevékenységet folytató Eldorado Gold társaság nemrég bejelentette, hogy idén húszmillió dollárt fordít az Erdélyi-érchegységben fekvő Felsőcsertésre tervezett színesfémbánya kiépítésére, az engedélyek beszerzésére.

A Déva közeli Felsőcsertés egykori állami bányájában – ahol 1971-ben közel száz halálos áldozatot követelő gátszakadás történt – a verespatakihoz hasonlóan, ciántechnológia alkalmazásával zúznának össze 45 millió tonna ércet, és tizenhat éven keresztül mintegy 80 tonna aranyat szeretnének kinyerni. Becslések szerint az itteni arany- és ezüstlelőhely értéke meghaladja a hárommilliárd dollárt. Az Eldorado Gold már két évvel ezelőtt nekilátott volna a kitermelésnek, ám a zöldszervezetek keresete nyomán a romániai bíróság felfüggesztette az építkezési, illetve környezetvédelmi engedély érvényességét. A kanadai cégnek ez a legnagyobb, ám nem az egyetlen beruházása a gazdag lelőhelyekkel rendelkező dél-erdélyi Hunyad megyében, ahol mintegy ötezer hektárnyi terület került a birtokába. Deva Gold és European Goldfields Gold nevű leányvállalatain keresztül összesen öt bányamező esetében szerezte meg a kitermelési engedélyt az ásványkincseket felügyelő bukaresti hatóságtól.

Eközben Európa egyik legnagyobb nyílt színi színesfémbányáját igyekszik létrehozni a Hunyad megyei, becslések szerint kétszáz tonna aranyat és 630 ezer tonna rezet tartalmazó Rovinán a szintén kanadai Euro Sun Mining. Ugyanez a vállalat a tavalyi év végén nemesfém-kitermelési engedélyt kapott a román szakhatóságtól a szomszédos, színesfémekben ugyancsak gazdag stanizsai bányamezőre is.

Hiába azonban a kanadai cégek lendülete, a végső döntés a román államtól függ. E téren intő jel a tengerentúli társaságok számára a verespataki bányaterv esete, amely azután került holtvágányra, hogy a bukaresti parlament 2014-ben elutasította a bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet. A kanadai Gabriel Resources több mint tizenöt éven keresztül próbálta engedélyeztetni Európa legnagyobb külszíni színesfémbányáját a Fehér megyei településen, ahol ciántechnológiás eljárással akart 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni. A bányaterv elutasítása után a cég tetemes veszteséget volt kénytelen elkönyvelni (2015-ben például 300 millió dollárt), majd elbocsátotta romániai alkalmazottainak többségét. Ezután a társaság stratégiát váltott, és egy washingtoni nemzetközi választott bíróságnál tett panaszt a román állam ellen amiatt, hogy Bukarest megakadályozta a verespataki bányaprojektet, és nemrégiben kérte a verespataki kultúrtáj világörökség részévé való nyilvánítását az UNESCO-tól. Bár a román kormány nem szolgál információval a keresettel kapcsolatban, kiszivárgott, hogy a Gabriel négymilliárd dolláros kártérítési igényt támasztott. Szakértők attól tartanak, hogy Verespatak esete követendő példaként szolgál majd a többi kanadai társaság számára is romániai bányatervük meghiúsulása esetén. A Kanada és az Európai Unió között ideiglenesen életbe lépett szabadkereskedelmi megállapodás révén ugyanis a multinacionális cégeknek nagyobb mozgásterük nyílik kártérítést követelni, ráadásul Bukarest egyetlen feltételt támasztott a CETA aláírásához: a román állampolgárok kanadai vízummentességét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.