Eladtak több mint 8 millió OTP-részvényt

A részvények árfolyama szerdán 95 forinttal, 8210 forintra csökkent a budapesti értéktőzsdén.

MTI
2017. 03. 22. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honlapján közzétett sajtóközleményben a Groupama jelezte, hogy úgynevezett gyorsított könyvépítés keretében ad túl az összes OTP-részvény 3 százalékának megfelelő paketten. Az indoklás szerint az OTP-részvények értékesítése a francia pénzügyi vállalat eszközállományának diverzifikálását célzó politika része.

A gyorsított könyvépítésnek az a lényege, hogy megbízott forgalmazókon keresztül egy-két nap alatt eladják a papírokat az érdeklődő intézményi befektetőknek, azaz a részvények nem jutnak el közvetlenül a tőzsdére.

A Groupama közlése szerint a tranzakció azonnal indul, eredményeiről a gyorsított könyvépítés lezárulta után számolnak be.

A francia vállalatnak közvetve vagy közvetlenül még így is tulajdonában marad az OTP-részvények 5 százaléka, megközelítőleg 14 millió 140 ezer darab papír, azaz továbbra is jelentős részvénytulajdonos marad az OTP-ben, és fenntartja képviseletét a magyar pénzintézet igazgatóságában. Emellett továbbra is fenntartja erős üzleti kapcsolatait az OTP Bankkal a Közép- és Kelet-Európa kilenc országára kiterjedő exkluzív banki partnerségük révén.

A Bloomberg hírügynökség úgy tudja, hogy a Citigroup és a HSBC bonyolítja le az ügyletet, és a részvényeket a piaci árnál 5,6 százalékkal olcsóbban adhatják el.

A KBC Equitas befektetési szolgáltató szerint az 5,6 százalékos diszkont a szokásosnak mondható mérték az utóbbi évek hasonló volumenű és típusú eladásainak alapján. A KBC Equitas az MTI-hez eljuttatott hírlevelében rámutatott: érdemes lesz résen lenni, mivel ilyen mértékű árfolyamesés akár kedvező beszállási lehetőségekkel is kecsegtethet az OTP piacán.

Az OTP-részvények árfolyama szerdán 95 forinttal, 1,14 százalékkal, 8210 forintra csökkent a budapesti értéktőzsdén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.