Kína nem árulta el, mennyit költ haderőre

Li Ko-csiang miniszterelnök közölte: idén lassul a gazdasági növekedés.

MTI
2017. 03. 05. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népi gyűlés (parlament) szóvivője, Fu Jing előző nap azt mondta, mintegy hét százalékkal fogja emelni Kína a védelmi kiadásokat ebben az évben, pontos adatot azonban nem közölt. A hét százalékos emeléssel több mint ezer milliárd jüant (43 ezer milliárd forintot) tenne ki a védelmi költségvetés. Ezzel folytatódna az a trend, amely szerint 2010 óta minden évben stagnált vagy a korábbiaknál kisebb arányban nőtt a védelmi költségvetés. A pontos számot a várakozások szerint a kormányfő jelentette volna be az ülésszak kezdetén, ahogy az a korábbi években is történt.

„Támogatni fogjuk a honvédelem és a fegyveres erők reformjának elmélyítését, azzal a céllal, hogy szilárd védelmet és erős hadsereget építsünk, amelyek megfelelnek Kína nemzetközi helyzetének és nemzeti védelmi és fejlesztési érdekeinknek” – állt a költségvetési tervben. További részleteket azonban nem tartalmazott a dokumentum.

Li Ko-csiang kormányfő a haditengerészet és a légvédelem erősítését helyezte kilátásba. „Erősíteni fogjuk a tengeri és légi védelmi képességeinket és a határellenőrzést, hogy biztosítsuk a feltételeket a terrorizmusellenes műveletekhez, a stabilitás megőrzéséhez, a nemzetközi békefenntartáshoz és a nyílt tengeri kísérő feladatokhoz” – mondta.

Li Ko-csiang a népi gyűlés előtt ígéretet tett a légszennyezés csökkentésére is, hogy „újra kék legyen az ég” Kína felett. Az emberek „kétségbeesetten vágynak” arra, hogy gyorsabban javuljon a levegő minősége – fogalmazott a politikus. A kormány fokozni készül a széntüzelésű erőművek modernizálására irányuló erőfeszítéseit, és szigorúan megbünteti az előírásokat megsértő gyárakat.

Kínában idén minimálisan lassul a gazdasági növekedés tavalyhoz képest – jelentette be a miniszterelnöke az Országos Népi Gyűlés (parlament) vasárnap kezdődött ülésszakán. Li Ko-csiang elsősorban gazdasági kérdésekről beszélt. A kormányfő azt mondta, hogy az idei GDP-növekedés „6,5 százalék körüli lesz”. Tavaly a kínai gazdaság 6,7 százalékkal, 26 éve a legkisebb ütemben nőtt.

A kormányfő azt mondta, Peking mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban jelentkező mind nagyobb bizonytalanság mérséklésére. Li Ko-csiang rámutatott arra, hogy a deglobalizáció és a protekcionizmus egyre nagyobb teret nyer, ami komoly kivívás a kínai gazdaságnak.

A miniszterelnök azt mondta, hogy idén a fogyasztói áremelkedés 3 százalék lesz a tavalyi 2 százalék után.

A kormányfő emellett bejelentette, hogy idén 11 millió új munkahelyet teremtenek, 1 millióval többet a tavalyinál, és hogy a munkanélküliséget a városokban 4,5 százalékon akarják tartani.

A kínai miniszterelnök a mintegy 2900 küldött előtt arról is beszélt, hogy a GDP-hez mért államháztartási hiány tavalyhoz képest az idén is 3 százalék lesz. Konkrét számokban ez azt jelenti, hogy a deficit 345,16 milliárd dollárt tesz ki, 29 milliárd dollárral lesz magasabb 2016-hoz viszonyítva.

A miniszterelnök jelezte továbbá, hogy a kormányzati kiadásokat idén 5 százalékkal lefaragják.

Li Ko-csiang bejelentette, hogy folytatják a nehézipar visszaszorítását és a veszteségesen működő állami cégek felszámolását. Ennek keretében az idén 50 millió tonnával csökkentik az acéltermelési és 150 millió tonnával a széntermelési kapacitást. Ezen felül bezárnak szénnel működő erőműveket, ezek együttes energiatermelése mintegy 50 gigawatt.  

A kínai kormányfő a beszédében kitért arra, hogy idén 116,11 milliárd dollárt fordítanak vasúti pályák építésére és korszerűsítésére, 261 milliárd dollárt pedig gyorsforgalmi autóutak létrehozására, illetve a vízi közlekedés fejlesztésére.

Kína – pénzügyi ágazaton kívüli – külföldi befektetéseinek értéke idén várhatóan 170 milliárd dollár lesz, ami nagyjából azonos a tavalyi 170,1 milliárd dollárral.

Röviddel a miniszterelnök parlamenti beszéde után a kínai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a védelmi kiadások összege először lépi át az ezermilliárd jüant, és 1044 milliárd jüan (151 milliárd dollár) lesz az idén. A tavalyi kiadásokhoz viszonyított 7 százalékos növekedés a legkisebb bővülés az évtizedben, ami a kínai gazdasági növekedés lassulásával függ össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.