Mégsem sarcolják meg a láncokat?

Tombolnak az érdekvédők, továbbra is működik a kudarckerülő üzemmód a Fideszben.

Horváth Attila
2017. 03. 18. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkor sem tudták rendesen felmérni, hogy valójában kinek árt és kinek használ az intézkedés. A számukra kedves CBA, Coop és Reál voltak azok, amelyek a vártnál nagyobb forgalomkiesést szenvedtek el – mondta lapunknak Ceglédi Zoltán. A politikai elemzőt azzal összefüggésben kérdeztük, hogy kiderült, a kiskereskedelmi multiláncok megregulázására eltervezett, az elmúlt napok híreit sikeresen tematizáló javaslatcsomag számos pontján felpuhulhat. A kormánypárti Magyar Idők legalábbis arról értesült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség által közösen jegyzett kereskedelempolitikai munkaanyagból kikerülhet például az évi 20 milliárd forintosra tervezett parkolóadó, illetve az adóval kiváltható kötelező alkalmazotti létszámra vonatkozó előírások. Sőt ha a lap jól tudja, a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekért fizetendő felügyeleti díj bevezetését sem támogatja a kabinet.

– Ha valóban visszalép a kormány ezektől az ötletektől, az azt jelenti, meghallották a hangunkat. Mindenhol darabokra szedtük az elképzelést – mondta lapunknak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc hozzátette, a kormány nem veszi észre, hogy amikor a multikat próbálja megleckéztetni, valójában a vidékit, a magyart üti, mert ő lesz a javaslat igazi kárvallottja. A főtitkár lapunknak felidézte a szervezet elnökének, Demján Sándornak a véleményét, amely szerint ha valaki ilyen csomagot tesz le az asztalra, annak távoznia kell a közéletből. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ezt nem Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezetőnek címezték.

A minisztérium szerepével kapcsolatban Ceglédi Zoltán úgy látja, Varga Mihály irányítása alatt a tárca korántsem olyan fajsúlyos, mint volt Matolcsy György minisztersége idején. Szerinte nehéz megmondani, hogy a kormány esetleges visszalépése további gyengülést jelent-e a tárcára nézve. Nyomatékosította, valójában továbbra is a jelenlegi jegybankelnök politikáját hajtják végre a gazdaságban. A szakértő felidézte, hogy egyéb területeken is járt már pórul a kormány úgy, hogy előkészítetlen törvényjavaslatokat próbált áterőltetni a társadalmon. Ilyen volt az internetadó is, amellyel rendkívüli módon melléfogtak. Mint az elemző elmondta, jól látszik, hogy egy-egy politikai motivációjú, de valójában megalapozatlan ötlet átmegy a struktúrán, s akár egészen odáig is eljuthat, hogy kidolgozzák. Valószínűleg most időben sikerült észrevenni, hogy nemcsak a büntetni akart multik, hanem a preferált magyar tulajdonú üzletláncok is kárvallottjai lennének az intézkedéseknek, s európai fórumokon elbukhatna a kezdeményezés.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Kossuth rádióban úgy nyilatkozott a témáról, hogy még nem dőlt el, milyen lépéseket tesznek. Konzultációkat folytatnak a kereskedelmi szervezetek képviselőivel, ezek még hetekig eltarthatnak, de az biztos, hogy a jelenlegi szabályozás nem megfelelő. Mint megírtuk, a tájékoztatókon a meghívott szervezetek képviselői – az áruházláncok nem voltak jelen – elmondhatták álláspontjukat a javaslatokról, erre viszont a tárca képviselői érdemben nem reagáltak. Az előterjesztést nem mutatták meg, csak egy kétoldalas, vázlatos kivonatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.