Több ezer milliárd forint sorsa a tét

Március végéig lekötik az összes 2020-ig elérhető uniós forrást: négy nap alatt 4500 milliárd forintnyi pályázatot írnak ki.

MTI
2017. 03. 27. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kancelláriaminiszter jelezte, a keret 53 százalékát már lekötötték, 4400 milliárd forintról szerződés is van, amelyet 20 ezer nyertes pályázat között osztanak szét. A következő négy napban pedig 4500 milliárd forintnyi forrásra vonatkozó tendert írnak ki. 

Lázár János szerint azzal, hogy a forrásokra már most kiírják a pályázatokat, ötéves előnyben vannak az előző ciklushoz képest, mivel a programokat öt év múlva kell lezárni. Az uniós támogatásokért egyébként eddig összesen 124 ezer pályázó jelentkezett.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, az uniós intézményrendszer sokat tesz azért, hogy az unió nettó befizetőinek „hazai lábai” kedvező helyzetben legyenek: 2007 és 2014 között a források mindössze 15 százaléka került a magyarokhoz, a többi esetben működött a „multinacionális tőkeszivattyú”. Most viszont 57-58 százalék kerül a magyar kis- és középvállalkozói szektorhoz. A kormány célja 65 százalék – mondta a politikus.

Elmondta azt is, hogy a pénz felhasználásának szabályait az Európai Bizottság határozza meg, de

a kormány mindent megtesz azért, hogy a civil szervezetek, vállalkozások, önkormányzatok minél hamarabb jussanak pénzhez, megpróbálják a forrásokat felgyorsítani, egyszerűsíteni és decentralizálni.

Lázár János beszélt arról is, hogy a következő időszakban várhatóan átalakul az uniós kifizetések rendszere, a visszatérítendő támogatások korszaka jön, csökken a vissza nem térítendő támogatások aránya, és központosítani akarják a pénzek elosztását. Ez Lázár János szerint azt fogja jelenteni, hogy 2020 után sem a parlament, sem a kormány nem szólhat majd bele az elosztásba, mert arról Brüsszelben hoznak döntést.

Lázár közölte: hiba lenne azt mondani, hogy a korrupciót teljesen távol tudják tartani az intézményrendszertől. Az ellenzék szerinte egy olyan csoport beszerzéseit vitatja, amelynek a részesedése öt százalék, a többi 95 százalékról még csak kérdés sem merül fel az ellenzék részéről. Az unió kimutatásai alapján az előző ciklusban 8, 2014 óta viszont már csak 3-5 százalék körül van a hibás elszámolású számlák aránya.

A miniszter szólt arról is, hogy a kormány célja 2017-ben a területi különbségek csökkentése, a lemaradás megfordítása, a felzárkózás esélyének megteremtése, a versenyképességi problémák orvoslása. Ebben nyújtanak segítséget az uniós források is. Megjegyezte: nem elég a pár százalékos GDP-növekedés, 5-6 százalékos folyamatos bővülés kell ahhoz, hogy esélyünk legyen megközelíteni az osztrák életszínvonalat. De az országon belül is vannak különbségek, amelyeket csökkenteni kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.