Ázsiai termelési mód felé: kötelező túlórával zsigerelik ki a magyarokat

A multiknál túlóráztatással próbálják áthidalni a munkaerőhiányt. A munkajogi szabályozásban is tetten érhető a keleti nyitás.

Hajdú Péter
2017. 04. 30. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tovább rontotta volna a munkavállalók védettségét az úgynevezett rabszolgatörvénnyel, amely szerint csak háromévente kellett volna elszámolni a túlórákkal a munkaadóknak, de végül is megijedt a társadalmi méretű fölháborodástól, s visszavonta a törvényjavaslatot. Ez nem az első alkalom lett volna, hogy az alkalmazottak kárára s a multik érdekei szerint alakítja át a kormány a munka törvénykönyvét, hiszen annak korábbi módosítása is hátrányos helyzetbe hozta az alkalmazottakat.

Pedig a tervezett változtatások nélkül is igen nehéz helyzetben vannak a dolgozók. A multinacionális vállalkozásoknál ugyanis már jelenleg is kevés a munkaerő, amit túlóráztatással hidalnak át. Minden bizonnyal ezt szerette volna megkönnyíteni a tervezett jogszabály-változtatás. Az egyik multi korábbi vezetője a Hír TV-nek nyilatkozva egyenesen arról beszélt, hogy a multik nem tartják be a munkatörvénykönyv vonatkozó előírásait. Szavai szerint a napi három-négy órányi túlmunkát csak részben fizették ki addig, amíg életbe nem lépett a digitális beléptetőrendszer.

Orosz Noémi ügyvéd pedig arról beszélt: a jelenlegi szabályozással ki lehet zsigerelni a magyar munkavállalókat, hiszen köztudott, hogy az éves ledolgozott munkaórákat tekintve világviszonylatban is élvonalban vagyunk, tehát a magyar munkavállalók túlterheltek.

Pogátsa Zoltán közgazdász szerint pedig ez maga az ázsiai típusú termelési mód, azaz a munkajogi szabályozásban is tetten érhető a keleti nyitás. Elmondta, Vietnamban, Kambodzsában, Kínában szabadon rendelkezhet a munkaadó a munkavállalónak még a szabadidejével is, hogyha olyan kapacitáslekötései vannak éppen. Ez semmiképpen nem Magyarország felzárkózása a nyugat-európai szociális modell fejlett centrumához, hanem egy leszakadása az ázsiai olcsó termelők felé, ahol a szociális biztonság nagyon gyenge – tette hozzá.

Ehhez persze nagyban hozzájárul, hogy a magyar munkaerő hatékonysága európai összehasonlításban is nagyon alacsony. A szakszervezetek szerint erre azonban nem a túlóráztatás a jó megoldás.

Ahhoz, hogy ezen túllépjünk, a teljes termelési rendszert át kellene alakítani. Az oktatásra és az innovációra költött százmilliárdokkal lehetne olyan jól képzett munkaerőt és hatékony termelési struktúrát kialakítani, amely nagyobb hozzáadott értéket termel, s így emeli a termelés társadalmi jövedelmezőségét. Ebből aztán dinamikusan lehetne emelni a béreket s gyorsulhatna a gazdasági növekedés is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.