Brüsszel visszakérheti az ablakon kidobott milliárdokat

Tizennyolc milliárdos EU-támogatást költöttünk egy később kidobott informatikai rendszerre.

MN
2017. 04. 19. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a Nemzeti Közszolgálati Egyetem projektjénél is komoly túlárazásokat talált az Európai Bizottság, az újabb feltárt szabálytalanságok azonban ennél is kínosabban érintheti a kormányt: Brüsszel 18 milliárd forintnyi támogatást igényelhet vissza egy informatikai fejlesztéssel kapcsolatban – írja a a 24.hu.

A portál megszerezte az Európai Bizottság jelentéstervezetét, amiben az EMIR-nevű informatikai rendszer pénzügyi hátterével foglalkoztak – ez volt az a pályázatfigyelő szoftver, amit a sokáig a kormányzati támogatást élvező, majd gyakorlatilag államosított Welt 2000 Kft. hozott létre.

A bizottság emlékeztet rá, a magyar kormányzati szervek 2003-ban közbeszerzés útján bízták meg a szoftver fejlesztőjét, a Welt 2000 pedig két alkalommal is szabályosan elnyerte a tendert. A bajok a harmadik szerződéssel kezdődtek, amikor a a projektre hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írtak ki. Azon pedig újra a Welt kapott megbízást – ez azért volt szabálytalan, mert más vállalkozás is teljesíthette volna a pályázati feltételeket, de a konkurens cégek nem is próbálkozhattak.

A magyar Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból vizsgálatot is indított, és – még 2004-ben – kimondta, hogy az ajánlatkérő kormányzati szerv megsértette a közbeszerzési törvényt. A magáncég nem nyugodott bele ebbe, perre ment, de nem járt jól. A bíróság is megállapította, hogy az ajánlatkérő szerv nem tudta alátámasztani a versenyt lényegében kizáró eljárás kiválasztását, nem tudta bizonyítani, hogy műszaki ok igazolná ezt.

Ezt a hibát csak tetézte, derül ki a bizottsági levélből, hogy a magyar ajánlatkérő szervek a EMIR-szoftver tulajdonjogait fokozatosan átadták a Welt 2000 Kft-nek. A jogok, elsősorban a továbbfejlesztés jogának átruházásának eredménye, hogy az ajánlatkérő, leegyszerűsítve az állam, előnytelen helyzetbe, az akkor még magántulajdonban levő Welt 2000 pedig egyre jobb pozícióba került.

Három, a Welt 2000 Kft-vel megkötött szerződés (2007-2008-2009-ben) is a 2007–2013 közötti uniós költségvetési ciklus alá tartozik. Ezért ezeknél léphet fel az Európai Bizottság. Ráadásul ez nem csak a korábbi, szocialista kormányok sara, mivel a 24.hu tudomása szerint az informatikai rendszerre 200722015 között több mint 25 milliárd forintot költöttek, és az összeg nagyobbik részét 2010 után fizették ki, a projektet a 2010-es kormányváltás után féltucatszor módosították, rendre emelve a támogatható költséget.

A brüsszeli levél kemény retorziót helyez kilátásba: jelzik, hogy az érintett szerződések értékének 100 százalékát kitevő pénzügyi korrekció az indokolt.

Ez durván 18 milliárd forint visszavételét jelentené. Ráadásul, ez ablakon kidobott támogatási forrás lehetett, hiszen az EMIR-t azóta a kormányzat a kukába hajította.

Az új, 2014–2020 közötti uniós ciklusra egy másik rendszert fejlesztettek ki. Az állam megtehette, hogy lecseréli az EMIR-t, mert az uniós pénzek pályáztatását kezelő szoftvert magáénak mondó Welt 2000 Kft. azóta, 2014 végén kalandos körülmények között állami tulajdonba került, új nevet is kapott, így most Új Világ Nonprofit Kft.-ként fut. Tragédia is övezte az ellenséges kivásárlást, az akkor még magántulajdonban levő cég, a szoftverjogok egyik tulajdonosa, Komáromi András az adásvétel aláírása utáni napokban hirtelen meghalt. Ismerősei azt állították, nagyon megviselte a cége körüli, állammal folytatott vita. Kiskorú gyerekei lettek az örökösök, ami a gyámhivatal engedélyének megszerzéséig lassította, hogy az állam rátegye a kezét a cégre – írja a lap.

A 24. hu idézi a Miniszterelnökség ügyben küldött válaszait is. Elismerték a brüsszeli ellenőrzés tényét, ám hangsúlyozták, hogy a bizottsági levelekben írt vélelmek nem tekinthetők sem véglegesnek, sem valósnak.

„Bármilyen pénzügyi következmény érvényesítése minimum hónapokra, de inkább évekre van” (...) „a 2007–2013-as programozási időszakban a kérdéses projektek ellenőrzésére minden évben, összesen kilenc alkalommal sor került a hazai ellenőrző szervek, továbbá a bizottság részéről. Ezen ellenőrzések egyike sem tett megállapítást. Továbbá minden évben a bizottság által elfogadott végrehajtási jelentéssel rendelkezünk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.