Elszállt a nullás büdzsé

A kabinet végül úgy döntött, hogy a közelgő 2018-as választásra készülve inkább jelentős költekezésbe kezd.

Wiedemann Tamás
2017. 04. 01. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges év volt a tavalyi a költségvetést tekintve, hiszen először lett volna rá esély a rendszerváltás óta, hogy nullszaldóval zárjon a büdzsé. A kormány is úgy indult neki az évnek, hogy „nullás” lesz a költségvetés, vagyis az állam nem költ többet, mint amekkora bevételre szert tesz. (Később úgy finomította a kabinet, hogy a működési költségek esetében valósul meg a nullás büdzsé, amelybe nem számítják bele a beruházásra költött adóforintokat.) Minderre azért lett volna tavaly esély, mert az uniós támogatások esetében éppen ciklusváltás volt, a régi források elfogytak, de még nem indultak el az új uniós finanszírozási programok. Mivel alig jött létre uniós beruházás, állami önrészt sem kellett a programok mögé tenni, magyarul kevesebb pénzt költött a kormány a közös kasszából. A nullás büdzsé mégsem valósult meg, mert a kabinet végül úgy döntött, hogy a közelgő 2018-as országgyűlési választásra készülve inkább jelentős költekezésbe kezd.

Az, hogy a büdzsé jó helyzetben van, már áprilisban kiderült. Akkor a kormány 420 milliárd forintos pluszköltés mellett döntött. Kapott a pénzből a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, de jutott felnőttképzésre is, ötvenmilliárd forint ment el otthonteremtési támogatásra, és szintén ötvenmilliárd a Modern városok programra.

Novemberben ismét elővette a számológépet a kabinet, az eredmény újabb, ezúttal hatszázmilliárd forintos költekezés lett. Az egészségügy kapott hetvenmilliárdot, a nyugdíjasok év végi Erzsébet-utalványára pedig nettó 27 milliárd forintot költött el a kormány. Az Eximbank 44 milliárdnyi közpénzt kapott, de jutott pénz Seszták Miklós kisvárdai választókörzetére, stadionépítésre, Mészáros Lőrinc focicsapatára is. Az eredmény az lett, hogy a kormányzati szektor deficitje 609,7 milliárd forinton állt meg év végén, ez a bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékának felel meg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az előző évinél ez 82,2 milliárd forinttal és GDP-arányosan 0,1 százalékponttal magasabb. Az adósságráta 74,1 százalékra csökkent, azonban a magyar államadósság közel 26 ezer milliárd forintra nőtt. (A 2010-es kormányváltáskor még „csak” 20 ezer milliárd forint volt az államadósság.)

A kedvező makrogazdasági adatokban egyébként nagy szerepük van az európai uniós támogatásoknak is. Mint lapunk is beszámolt róla, az uniós pénzek nélkül feleannyira sem nőtt volna a magyar gazdaság. Kérdésünkre, hogy mennyire volt hatékony az uniós források felhasználása a 2007–2013-as időszakban, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy azt a programot még az előző, szocialista kabinet állította össze. Valóban, az előző fejlesztési ciklus még 2007-ben kezdődött el.

A kormány idén is az uniós támogatások erőltetett lehívásával akarja felpörgetni a gazdaságot, pedig ezeket a pénzeket azért kapta Magyarország, hogy hosszú távon megteremtse a későbbi növekedés alapjait, vagyis kicsi az esélye annak, hogy valóban átgondolt beruházásokra fogják a forrásokat felhasználni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.