Harapófogóba került Csányi Sándor húsbirodalma?

Kínai kézbe kerül a legnagyobb lengyel húsipari cégcsoport, erős konkurense lehet a Csányi-féle húsbirodalomnak.

Munkatársunktól
2017. 04. 10. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új mohácsi vágóhíd április 25-i avatóünnepsége előtt harapófogóba kerülhet Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának távol-keleti piacokra törő húsipari csoportja, miután a Temesváron is termelő kínai Smithfield óriáscég megvette a magyar piacon is meghatározó Pini-csoport fontos lengyel húsvállalatait. Egyelőre hivatalosan a Kutnóban működő Pini Polska és a Pini Hamburger megvásárlását erősítették meg, de piaci források tudni vélik, hogy az évi 4 millió sertést feldolgozó lengyel gigavágóhíd, a Pini Polonia is előbb-utóbb kínai kézbe kerül. A tranzakció váratlan fordulat Lengyelország legnagyobb húsipari csoportja kálváriájában, amelynél decemberben 200 fős kommandó tartóztatott le vezetőket, és azóta gigantikus adótartózást próbál behajtani a helyi hatóság.

Az ügy pikantériája, hogy a régió legnagyobb kínai exportját is lebonyolító Pini-csoport lengyel vállalatait éppen a Smithfield vásárolta meg, amely a romániai, temesvári óriásvágóhidat és feldolgozót is birtokolja. A hivatalosan még be sem jelentett akvizícióval Piero Pini olasz befektető egy húzással gyökeresen átalakítja a régióban a húsipari erőviszonyokat.

Ez azért is kellemetlen fejlemény a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó élelmiszeripari társaságoknak, mert ezek szintén a távol-keleti piacokra igyekeznek, s már amúgy is kemény harcot vívnak a Pini-csoport kiskunfélegyházi nagyvágóhídjával. Most azonban olyan hatalmas, Kínában meghatározó piaci pozíciókkal és erős helyi kapcsolatokkal bíró régi-új ellenfelet kaptak, amellyel szemben nem lesznek könnyű helyzetben. A jövő idő indokolt, mert az afrikai sertéspestis miatt Lengyelország jelenleg nem szállíthat a fő távol-keleti piacokra.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, a Pick Szeged Zrt. integrációjának hatékonyságát javítani hivatott, több mint 25 milliárd forintos beruházással létesült új mohácsi nagyvágóhidat a tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök adja majd át. A feldolgozó gazdaságos éves működéséhez azonban egyelőre nincs meg a szükséges, csaknem egymillió leszerződött élő sertés.

Az évi alig több mint hárommillió hízót előállító hazai sertéspiac szereplői szerint ezért stratégiai kérdés, hogy az új mohácsi feldolgozóhoz középtávon meg tudja-e szerezni az évi több százezer élő sertést kibocsátó Hage Zrt. feletti rendelkezést valamelyik Csányi-érdekeltség. A Hage most főleg a Pini kiskunfélegyházi Hungary Meatjének szállít. A szektor szereplői szerint azonban változtathat a hazai pozíciókon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ágazati egyeztetésen lévő tervezete, amely akár jelentős versenyelőnyöket adna a kormánnyal stratégiai megállapodást kötő országos agrárintegrátoroknak. Könnyen lehetne ilyen például a Hage és a Csányi-érdekeltségek közül a KITE Zrt., főleg azután, hogy Csányi Bonafarm-csoportjának két nagyvállalatát – a Bólyi Mezőgazdasági Zrt.-t és a Dalmand Zrt.-t – már mintagazdasággá minősítették versenyelőnyöket adó kedvezményekkel.

Kellenek is persze a versenyképességet erősítő előnyök, ha a Csányi-féle Bonafarm-csoportba tartozó Pick Szeged Zrt. a legkeményebb nemzetközi mezőnyben, a kínai piacon akar megerősödni. A lengyelországi akvizícióval ugyanis a hatalmas kínai versenytárs árnyékában nyilvánvalóan romlanak a magyar csoport kilátásai. Ráadásul a Pini-csoport további beruházásokra, egyebek között egy évi hatmillió sertés feldolgozására képes európai, a források szerint szlovákiai vágóhíd építésére is készül.

A sors fintora, hogy közben egy másik remek kínai üzleti kapcsolatokkal bíró szereplő is megjelent Magyarországon. A sokadik felszámolásból ősszel eladott pápai húsüzemet egy tajvani kínai–amerikai üzletember, Frank Liu vette meg, aki – ha képes az üzem felújításához és a termelés felpörgetéséhez szükséges milliárdokat rááldozni – szintén erős konkurense lehet az élőállat-beszerzésben és a kínai piacon a Csányi-féle húsbirodalomnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.