Hétfőtől igényelhető a fél éve beígért energiatakarékossági hitel

A korszerűsítésre szoruló lakások csupán egy százalékára jut majd forrás.

Illés József
2017. 04. 22. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héttől igényelhető a kamatmentes lakossági energiahatékonysági kölcsön. A hitelprogram keretében 115 milliárd forint áll rendelkezésre családi házak, lakások energetikai korszerűsítésére és megújuló energiaforrások alkalmazására – jelentette be tegnap a köztelevízióban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója. Bernáth Tamás elmondta: az igénylőket az országban 442 MFB-pont várja, ahol részletes felvilágosítást is kaphatnak az érdeklődők.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a hitel nullaszázalékos kamatozású, semmilyen más járulékos banki költsége nincs, illetve az előtörlesztésnek sincs többletköltsége. Az önerő 10 százalék, ami szintén jóval alacsonyabb a szokottnál – tette hozzá. Azt is közölte: a várakozások szerint legalább húszezer lakást korszerűsítenek majd a hitel igénybevételével.

Amíg a most induló hitelprogram segítségével – az optimista kormányzati becslések szerint – csupán mintegy húszezer lakás újítható fel, addig a 4,4 milliós hazai ingatlanállományból legalább kétmillió szorulna korszerűsítésre. Vagyis: csak az átépítendő otthonok egy százalékára jut majd forrás. Szakértők szerint sokkal több lakás megújulhatott volna, ha a kormány nem irányítja át a háztartásoktól a középületekhez azt a 90 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatási keretet, amelyet az Európai Unió kész volt biztosítani az otthonok energiatakarékossági átalakításához.

Amint arról korábban beszámoltunk: a kamatmentes hitelprogram több mint féléves késlekedés után indul. A kabinet ugyanis először tavaly októberre harangozta be a Magyar Fejlesztési Banktól kérhető kölcsönök kiosztásának elindítását, később azonban tavaly decemberre, majd idén január elejére módosította az első igénylések befogadásának időpontját, amelyet pedig február végére és azt követően április utolsó hetére tettek át.

A hitelt fel lehet venni az energiahatékonyság javítására, így a nyílászáró szerkezetek cseréjére, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésre, az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló- vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtési vagy használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítésére, kéménytechnikai fejlesztések elvégzésére, hőtermelő és hőleadó berendezések korszerűsítésére, cseréjére, illetve a világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, valamint a fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelésére. De támogatást lehet igényelni a fűtési és használatimelegvíz-igény kielégítését szolgáló napkollektoros (napenergiával hőt termelő) rendszer telepítésére is. Szintén lehetőség van környezeti hőt hasznosító úgynevezett hőszivattyúrendszerek alkalmazásának kialakítására, napelemes rendszer telepítésére, hálózati vagy autonóm villamosenergia-termelésre.

A családi házak esetében maximum 10 millió forint, a társasházaknál lakásonként legfeljebb hétmillió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni a természetes személyek, a társasházak és a lakásszövetkezetek számára. A hitelösszeg alsó határa 500 ezer forint lesz, kétmillió forintig nem szükséges hitelfedezetet biztosítani. Amennyiben a hitelösszeg meghaladja a kétmillió forintot, akkor a hitelösszeg 70 százalékáig kell biztosítani a fedezetet. A futamidő legfeljebb húsz év lehet. A rendelkezésre álló keret mintegy 115 milliárd forint, amelyből hozzávetőleg 10 milliárd forint jut Budapestre és Pest megyére. A teljes hitelkeret 25 százaléka a társasházak, 75 százaléka a családiház-tulajdonosok számára áll majd rendelkezésre. A kölcsönt 2022. december 31-ig lehet kérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.