Kissé bizonytalan a Fülöp-szigeteki húsexport sorsa

Az érintett három céget sem értesítették hivatalosan a kivitel lehetőségéről, szakértők érthetetlennek tartják a kormány titkolózását.

Tóth László Levente
2017. 04. 06. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon örülök, ha megkapjuk ezt a lehetőséget, de hivatalos információ még nem jutott el hozzánk erről – mondta a Magyar Nemzetnek Prohászka Balázs, Magyarország egyik legnagyobb húsfeldolgozója, a kaposvári Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgatóhelyettese a napokban beharangozott Fülöp-szigeteki húsexport-lehetőségek kapcsán. Hasonlóképpen nyilatkozott egy másik érintett cég, a kisvárdai baromfi-feldolgozó Master Good Kft. tulajdonosa, ifjabb Bárány László, ahogyan a harmadik érintett társaság, a nyírbátori Gastor Baromfi Kft. eszközeit megvásárló Szabó Miklós is.

De nemcsak az érintett cégek tapogatóznak a sötétben, hanem kormányzati berkekben is érthetetlen titkolózás övezi a kiszállítási lehetőségeket. Lapunkkal például több megkeresésünket követően a mai napig nem közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hogy mely cégekről is van szó. Talán ez is oka annak, hogy sokan azt hiszik: a kormány „már megint a haveroknak” intézett üzletet, pedig – úgy tűnik – ezúttal nem így van. Azt persze, hogy megindulhat a magyar húsexport a Fülöp-szigetekre, a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be egy manilai üzleti fórumon, ahol először említette meg azt is, hogy az exportengedélyt három cég kapta meg. Szijjártó Péter szerint ez jelentős lökést fog adni a Fülöp-szigetekre irányuló magyar agrárexportnak.

A Kométa 99 ügyvezető igazgatóhelyettese lapunktól értesült arról, hogy cége, valamint a Master Good és a Gastor Baromfi is érintett. Prohászka Balázs emlékeztetett arra, hogy korábban már kérvényezték az exportlehetőséget a Fülöp-szigetekre, ahogyan más távol-keleti országokba is. Így például Tajvanba, Hongkongba, Vietnamba, Dél-Koreába és Japánba már szállítanak, most éppen a kínai engedélyt várják. A közhiedelemmel ellentétben a térségbe még sertéshúst is érdemes szállítani, főként oda, ahol nem mohamedánok, hanem például buddhisták élnek. A Fülöp-szigeteken a toka például jó exportcikk. A térségben jó árat fizetnek, ugyanakkor magasak a minőségi igények, s keresik a GMO-mentes sertéshúst.

Ifjabb Bárány László is emlékeztetett arra, hogy három éve lehetett jelentkezni a Fülöp-szigeteki exportengedélyért, és akkor jártak Magyarországon az ottani élelmiszer-biztonsági hatósági emberek, akik „nagyon alapos, inkább kötekedő stílusú auditot végeztek”. Azóta azonban nem volt fejlemény az ügyben, a Master Good Kft.-nél már úgy gondolták, nem is lesz az egészből semmi. Meglepetésként érte tehát őket az az információ, miszerint a Fülöp-szigeteki fél két és fél hónapja jelentkezett a magyar állategészségügyi hatóságnál, és hiánypótlásként még kért néhány dokumentumot. Az anyagokat odaadták, de hivatalosan a mai napig nem értesültek a vizsgálatról. A miniszter bejelentése után azonban akadt néhány érdeklődő a Fülöp-szigetekről, akik elmondták nekik, hogy rajta vannak az exportlistán. Mint hozzátette: örülnének persze, ha tudnának szállítani, nem utolsósorban a néhány termékkörnél elérhető jó árak miatt. A lehetőség azonban egyelőre virtuális: amíg a madárinfluenza miatti zárlat érvényben van, addig Magyarországról nem is szállíthatunk oda baromfihúst.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.