Pintér nem mondja meg, ki áll a Hunguard mögött

„A nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenysége nem a nyilvánosság előtt zajlik” – közölte.

MN
2017. 04. 28. 15:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenysége nem a nyilvánosság előtt zajlik, a feltett kérdésekre nem áll módomban az írásbeli kérdés keretei között tájékoztatást adni” – közölte Pintér Sándor belügyminiszter, miután Tóth Bertalan szocialista képviselő írásbeli kérdésben érdeklődött, ki áll a Hunguard Kft. mögött.

Pintér hozzátette: a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a március 29-én megtartott, zárt ülésén kért és kapott teljes körű tájékoztatást az Alkotmányvédelmi Hivataltól az ügyben.

A Magyar Nemzet már beszámolt arról, hogy a Hunguardot az elmúlt években igencsak helyzetbe hozta a kormány. Csak az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő közműszolgáltatók nagyjából hatszázmillió forint értékben kötöttek vele szerződést, miután kénytelenek voltak ezt a céget megbízni az audittal. Ez viszont nem a teljes összeg, a Főgáz például nem volt hajlandó elárulni a megállapodás díját. A pénzügyi szektor szereplői is súlyos milliókat fizettek a Hunguardnak.

A Hunguard tulajdonosa 2016 előtt még négy magánszemély volt, tavaly azonban ciprusi és máltai szereplők is beléptek a körbe. Még a Népszabadság derítette ki, hogy a máltai bejegyzésű Javelin cég lett a többségi tulajdonos, a bonyolult, offshore-szerű céghálóban pedig fellelhető a nemzetközi offshore-botrány kirobbanásához vezető Panama-iratokban is többször felbukkanó Hrisztosz P. Kinanisz (Christos P. Kinanis). A társaság végső tulajdonosai azonban nem ismerhetők, ám nem kizárt, hogy a cég valódi haszonélvezői kormányközeli körökben keresendők. A Hunguardot ugyanis a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter köréhez köthető ügyvédi iroda képviseli, ráadásul Rogán Antal közös informatikai szabadalmat jegyez a vállalat két kisebbségi tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.