Rabszolgasorsra kényszerítve?

Az autógyárak érdeke a munka törvénykönyvének változtatása, de ők sem járnának jól.

Horváth Attila
2017. 04. 21. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen hiányolja a szakszervezetek érdemi tiltakozását az egyenesen „rabszolgamunka-törvényként” emlegetett új kormányjavaslat ügyében a lapunk által megkérdezett szakértő. A parlamentben már szerdán megkezdődött az általános vita a munka törvénykönyvének átszabásáról, amely az ellenzéki képviselők szerint kifejezetten az autóipari cégek igényeit tartja szem előtt, és a munkavállalókat hozza hátrányos helyzetbe. A gazdasági bizottság elnöke, Bánki Erik által jegyzett javaslat lényege, hogy a jelenlegi legfeljebb 12-ről 36 hónapra emelkedhet a dolgozók munkaidőkerete, azaz a napi 8, illetve a heti 40 órás munkának (készenléti jellegű munkakörök esetében legfeljebb 12, illetve 48 órának) július elseje után három év átlagában kell teljesülnie. Korábban még kettő, majd hat hónap átlagában kellett kiszámítani a munkaidőkeretet, ám a szakértők már a jelenleg érvényes egyéves időszakot is túl hosszúnak találják.

– Minél tágabb a munkaidőkeret, annál inkább lehet sakkozni azzal, hogy ne kelljen túlórát fizetni. A döntés a pótlékok kifizetésének kikerülésére is alkalmas lehet. Sok cégnél már ma is összevont műszakpótlék jár, több helyen azonban megszűnt a délutáni, már csak éjszakai pótlékot adnak. A módosítás után úgy lehet majd tovább variálni a munkaidő-beosztást, hogy minél kevesebb pótlékot kelljen fizetnie a munkáltatónak – mondta lapunknak Falusi Andrea munkajogász.

A szakértő szerint ha elfogadják a törvénymódosítást, akkor is sok mindenen lehetne javítani a kollektív szerződésben, de ha a szakszervezetek nem tiltakoznak eléggé, erre nem sok esély marad. Mint hangsúlyozta, az Orbán-kormány tulajdonképpen megszüntette azt a gyakorlatot, hogy a munkaadói, a munkavállalói és a kormányoldal jogászai összeüljenek egy-egy ilyen törvényjavaslat előtt. – Korábban érdemi vita folyt, ma a módosító indítványok csont nélkül átmennek. Ha az uniós jogszabályokkal nem élesen ellentétes egy ilyen javaslat, akkor alig maradt mozgástér az azzal kapcsolatos tiltakozásra. A szakszervezetnek helyi szinten kellene ezek ellen fellépniük, ez ma sajnos nem történik meg, így minden bizonnyal ezt a javaslatot is végigviszi majd a kormány – mondta Falusi Andrea.

– A cégek számára ez a módosítás hatalmas előnyt jelenthet, a javaslat a kiszámíthatatlan piac kiszolgálását teszi könnyebbé. Ha például egy nagy megrendelés érkezik, akkor gond nélkül bent tudják tartani a munkaerőt hétvégén vagy több műszakban – tette hozzá Csath Magdolna közgazdász. Szerinte ezzel a lépéssel a munkavállalók kiszolgáltatottsága nőne meg hihetetlen mértékben: bármikor beparancsolhatják dolgozni, a túlórázás után viszont nem kapja meg az érte járó pénzt. A vállalatnak nem kell rögtön elszámolnia a többletköltségét, a dolgozó pedig nem tudja, hogy mikor fizetnek a munkájáért. A közgazdász hangsúlyozta, a cégek gyakran panaszkodnak, hogy a magyar munkavállalók nem elég motiváltak. – Ezzel a lépéssel viszont beépítik a rendszerbe, hogy a munkavállalót bármikor bármire fel lehet használni, ami finoman szólva sem fogja növelni a motiváltságukat – tette hozzá a közgazdász.

A szakértő kiemelte, valójában a cégeknek sem lehet érdekük, hogy alkalmazzanak egy ilyen törvényt, mert felgyorsíthatja a munkaerő elvándorlását. Szerinte az összeszerelő üzemekből most is sokan távoznak, mert nem bírják a stresszt. Ha tovább nehezítik a munkavállalók dolgát, még inkább jellemző lehet a trend. Mint mondta, az is fontos kérdés, mi történik akkor, ha a munkavállaló korábban távozik a megadott három évnél. Nem esett szó arról, hogy miként kapja majd meg a juttatásait, ezt is fontos lenne tisztázni.

Csath Magdolna is úgy gondolja, valójában az autóipar lobbiereje állhat a háttérben. De szerinte ha az ágazat vezetői józanul végiggondolják a javaslatot, akkor mégsem támogatják majd azt, mert magukat hozhatják nehéz helyzetbe, hiszen már ma is arról panaszkodnak, hogy nincs elegendő megfelelő munkavállalójuk. A szakértő arra is kitért, hogy a Világgazdasági Fórum minden évben közzéteszi a versenyképességi adatokat, s ebben az egyik legrosszabb mutatónk arra vonatkozik, hogy a munkaadók mennyire tudják vonzani és megtartani a szakembereket. Ez a döntés valószínűleg tovább rontaná a helyezésünket az országok rangsorában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.