Visszanyerheti-e régi fényét a magyar húsipar?

Orbán Viktor avatta fel Csányi Sándor új vágóhídját.

Babos Attila
2017. 04. 26. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A távol-keleti piac olyan hatalmas, hogy bőven elférünk ketten egymás mellett, sőt akár harmincan is – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Csányi Sándor OTP-vezér a hozzá köthető, 21 milliárd forintos zöldmezős beruházásban megvalósuló mohácsi vágóhíd tegnapi átadásakor. Felvetettük ugyanis, hogy ágazati hírek szerint – amint arról lapunk a múlt héten beszámolt – a hazánkban is jelen lévő olasz Pini-húsbirodalom lengyelországi érdekeltségeit felvásárolta a kínai hátterű Smithfield. Márpedig ez keresztbe tehet a magyar nagyvállalkozó távol-keleti piacokra vonatkozó terveinek is. Csányi Sándor viszont szerint ez nincs így. Mint kiemelte, megvannak a bejáratott piacaik. A most átadott új vágóhidat majd újra engedélyeztetni kell, például Kínában, de reményei szerint ezzel sem lesz semmi gond. A kivitel mértéke a tervek szerint 25-30 százalékos mértékű lehet, ennek 80 százaléka kerülhet a Távol-Keletre. A milliárdos vállalkozó a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, az egymilliós vágási, darabolási kapacitás a jövő év végére lehet meg, idén 750 ezer körüli nagyobb súlyú állatot képesek feldolgozni. A távlati cél egy, később szintén akár egymillióssá növő második műszak beindítása.

Hogy teljesíthető-e az egymilliós szám a hazai jelenlegi hárommilliós sertésállományból, amiatt Csányi nem aggódik. Úgy fogalmazott, a Bonafarm – a vágóhíd a Csányihoz köthető Bonafarm Csoport és az MCS Vágóhíd Zrt. üzeme – nagyon sokat tett azért, hogy a saját maguk által, illetve az integrátoraik által tenyésztett sertések száma nőjön, ezért azt várják, hogy egymilliós számig zökkenőmentesen tudnak szolgáltatni. Elképzelhető, hogy a piacról is vásárolnak sertést, de nem többet mint húsz százalékot, és biztosan kizárólag a hazai állományból. 

A vágóhidat felavató Orbán Viktor miniszterelnököt is szerette volna nyilatkozatra bírni a Magyar Nemzet, de előzetes megkeresésünkre nem válaszolt a Miniszterelnökség, a kormányfőt pedig egyáltalán nem kérdezhette a sajtó. A 2,7 milliárd forintos állami hozzájárulással megtámogatott projekt átadásán Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: „az olyan sikertörténetek mögött, amilyen a mohácsi vágóhídé is, mindig erős emberek állnak. Olyanok, mint Csányi Sándor, akinek eltökéltsége nélkül nem jöhetett volna létre ez a hatalmas beruházás”. A kormányfő úgy vélte, mostantól a magyar embereknek Mohácsról már nem csak egy elvesztett csata fog az eszükbe jutni, hanem egy megnyert háború is, és a magyar húsipar végre visszaszerezheti önbizalmát és régi fényét.

Beszéde elején a miniszterelnök reagált a térség országgyűlési képviselőjének szavaira is. Az avatón az egyik korábbi felszólaló ugyanis Hargitai János volt. A kereszténydemokrata politikus felvetette, hogy a ma még leszakadó, depressziós térségnek számító Baranyában Mohács és környéke kulcsfontosságú lehet. A hazabeszélő honatya szerint a megyét ez a környék, Mohács és Bóly emelheti ki a jelenlegi szomorú helyzetéből, biztosíthatja a gazdasági kilábalást. Ezért lenne nagy szükség itt a Duna-hídra, illetve – és itt utalt Csányiék érdekeltségeire is – egy Szeged és Mohács közti négysávos gyorsforgalmi útra. Orbán Viktor a pódiumon azt mondta a képviselőnek, hogy ezek mind meglesznek. Ha nem is az elsők közt, de meglesznek, „a pénz már megvan rá, terv még nincs”.

A Magyarország második legnagyobb vágóhídjának számító mohácsi üzemben egyébként 600-650 fő dolgozik, európai szinten közepes méretű vágóhídként tartják számon, de technológiai szempontból a legmodernebbek közé tartozik. Az üzemet a 2013-ban alakult MCS Vágóhíd Zrt. építette fel, de alapvetően a Csányi Sándor tulajdonában levő Bonafarm Csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt.-t látja majd el alapanyaggal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.