Áfacsalás: döcögősen halad az eljárás

Több furcsaság is akad a két éve napvilágra került, több milliárd forintot érintő ügyben.

Wiedemann Tamás
2017. 05. 08. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő két évvel ezelőtt, egy januári napon csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egysége egy cégcsoportra, amely elektronikai és háztartási gépek kis-, illetve nagykereskedelmével foglalkozott. Az ügyben bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárás. 2 milliárd forint adót csaltak el a gyanúsítás szerint. Nem sikerült senkit elítélni az azóta eltelt két évben sem, az eljárás döcögősen halad. – A nyomozást befejezték, az ügy jelenleg a Csongrád Megyei Főügyészség előtt, vádemelési szakban van – közölte lapunkkal a megyei főügyészség, hozzátéve, hogy az érdemi határozat meghozatalának várható időpontja május első fele.

2015. január végén közel harminc embert gyanúsítottak meg az áfacsalások miatt; 13 személy kezén kattant a bilincs, akik a hódmezővásárhelyi és a budapesti székhelyű cégeket, az Emátrix.hu, az Ármátrix.hu, az Electropark.hu és a Bemutatóterem.hu nevű műszaki webáruházakat üzemeltették. Kérdés, miért halad ilyen döcögősen az eljárás, pedig a NAV két évvel ezelőtt több sajtóközleményben is dicsérte az adónyomozók munkáját. Lapunk úgy tudja, számos furcsaság történt a nyomozás során. Az adóhivatal például arról számolt be, hogy 2 milliárd forint értékben foglalt le műszaki termékeket, holott az interneten elérhető nyilvános információk szerint ennek az összegnek csak a felét foglalhatták le. Az áfacsalási ügyben érintett cégcsoport közül az egyik vállalkozás, a Bravotech Kft. csődegyezségi ajánlata megjelent, és hivatalosan felkerült az internetre. Ebben a dokumentumban az szerepel, hogy a büntetőüggyel összefüggésben csak 1,08 milliárd forintnyi árukészletet foglalt le az adóhatóság.

További kérdés, hová tűnt a fennmaradó, bő 900 millió forintos árukészlet, amit a gyártók halasztott fizetéssel adtak oda a cégcsoportnak. Információnk szerint emellett a NAV több bizonyítékot nem vett figyelembe a nyomozás során, például azokat az átvételi elismervényeket, amelyeket a Szlovákiában működő webáruház ügyfelei írtak alá, amikor átvették a rendelt termékeket. Azokról a számlákról van szó, amelyek bizonyítják, hogy történt legális értékesítés Szlovákiában is. Az adóhatóság egyszerűen az összes Szlovákiába kiszállított árut áfacsalásban érintett termékként számolta el, így jött ki a 2 milliárd forintos kárérték összege.

Lapunk úgy tudja, az áfacsalási ügy egyik gyanúsítottja polgári peres eljárást kezdeményezett a hazai műszaki piac jelentős részét lefedő gyártók ellen, jogosulatlan gazdagodás címén. Miss Jánost, a Bemutatóterem.net Zrt. jelenleg is funkcióját betöltő vezérigazgatóját a nyomozóhatóságok „fő szervezőnek” nevezik az áfacsalási ügyben. Megkeresésünkre Miss János azt felelte, a folyamatban lévő ügyről még nem tehet nyilatkozatot lapunknak. Azt azonban elmondta, hogy az ügyben általa feltárt, de nem vizsgált bűncselekményekkel kapcsolatban több feljelentést tett, amelyek kárértéke elérheti akár a 2 milliárd forintot is; ezenkívül polgári peres eljárásokat indított.

Később egy nyilatkozatot juttatott el lapunknak. Ebben azt írja, hogy a Bemutatóterem.net Zrt. valóban kénytelen volt polgári pert indítani jogalap nélküli gazdagodás miatt olyan gyártó és beszállítócégekkel szemben, amelyek termékei szinte minden háztartásban megtalálhatók világszerte. Rajtuk kívül egy háttérből irányító vezető, valamint volt pénzügyi munkatársak is alperesei a keresetnek. Miss János elmondása szerint a cége szempontjából és számára ez a kereset lényegesen többről szól, mint hogy ki gazdagodott jogosulatlanul.

– Amellett hogy tisztázódik, hogyan és miért került ki több százmillió forint a cégtől, az is elérhető cél, hogy a büntetőeljárásban figyelmen kívül hagyott események napvilágra kerüljenek. Fény kell hogy derüljön arra, milyen érdekek és személyek húzódtak meg valójában a háttérben – hangsúlyozta a közleményében. Hozzátette: a fő cél azonban, hogy pernyertesség esetén – amiben nincs kétsége a bizonyítékok tükrében – a követelt majdnem 300 millió forint az eljárás alá vont Bemutatóterem.net Zrt.-t illeti. Így ha a büntetőügyben elmarasztaló ítélet születik, a cég terhére felrótt költségvetési kár jelentős mértékben megtérülhet. – A napokban egy újabb polgári kereset benyújtására is sor kerül – magánszemélyekkel szemben –, melyben a „NAV nevében”, a háborítatlan működésért kizsarolt, komoly összegeket követeli vissza cégünk – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.