Főleg a nagy kereskedelmi cégek járhatnak jól a nyugdíjas-szövetkezetekkel

Félő, hogy adóelkerülésre alapítják majd őket – mondta lapunknak Németh György közgazdász.

Horváth Attila
2017. 05. 28. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önmagukban nem volna baj a nyugdíjas-szövetkezetekkel, de félő, hogy adóelkerülésre alapítják majd őket, ugyanis leginkább arra jók – mondta lapunknak Németh György közgazdász arról az elképzelésről, amiről jövő héten szavaznak a parlamentben.

A szakember szerint a kormányhoz közel álló médiában megjelent cikkek alapján egyértelmű, hogy a törvényjavaslat a munkaadók szemszögéből nézve kizárólag adóelőnyökről, az olcsóbb munkaerőről szól. Nem fizet a munkaadó szociális hozzájárulást, a nyugdíjas munkavállaló pedig nem fizet járulékot, csak személyi jövedelemadót, és még az adminisztrációs kötelessége is kevesebb.

A munkaadó annyit fizet, amennyiből a tagi jövedelem kijön, beleértve az abból levonandó szja-t. Annyit enged át az általa megspórolt járulékból, hogy abból a nyugdíjas-szövetkezet adminisztrálni tudja a foglalkoztatást.

Jól jár a munkaadó, a nyugdíjas nem jár rosszabbul; jól járnak a nyugdíjas-szövetkezet munkatársai, akik felelős és teljes munkaidős állásukban piaci bért kapnak. Szerinte megjelennek majd a nyugdíjas-szövetkezetet szervező vállalkozások, akikhez ezek működtetésének egésze kiszervezhető, ahogy például a nyugdíjpénztáraknál.

Németh György szerint ez még nem is jelentene problémát; a baj az, hogy a normál munkavégzésre és közteherviselésre képes és alkalmazásban álló nyugdíjasokat szövetkezetekbe kényszerítik a munkaadók, pusztán az adóelőny miatt. A közgazdász attól tart, hogy például a nagyobb kereskedelmi cégek létrehozzák saját szövetkezeteiket, és pusztán az adóelőny miatt oda kényszerítik dolgozóikat.

A közgazdász szerint a rendszernek csak akkor volna értelme, ha úgy működne, mint a diákszövetkezet. Ott összegyűjtik a munkaadók diákokat megcélzó alkalmi és részmunkaidős ajánlatait. Közvetítik a munkavállalókat, majd az egészet adminisztrálják. A nyugdíjas-szövetkezetekhez szintén be kell hogy érkezzenek a munkaadók megkeresései, amiket aztán közzétehetnek a tagi nyilvánosságban. Ennek értelme, hogy a szövetkezet munkaközvetítő és adminisztrátor is legyen.

A szakember hangsúlyozta: az öregségi, azaz korhatár fölötti nyugdíjas tetszés szerint alkalmazható teljes vagy részmunkaidőben, persze fizetni kell utána a közterheket. Ám a közszféra nem alkalmazhat öregségi nyugdíjast, sőt a korhatárt elért dolgozóját nyugdíjba kell küldenie. Bármely munkaadónak joga van így dönteni, kérdéses, hogy a kormány miért járt el így. Szerinte azért hozott erről közel öt éve döntést a kabinet, hogy ezzel is gyorsítsa a közszféra kádercseréit. – Ha munkaerőhiány van, ha a munkaadóknak munkavállalókra van szükségük, állást hirdetnek akár teljes, akár részmunkaidőre. Felveszik az embereket, vállalják ennek terheit. Ez a helyzet most. Kérdés, hogy ehhez képest miben hozna újat a nyugdíjas-szövetkezet. A törvényjavaslatot egy az egyben nem lehet lesöpörni az asztalról, de hogy rossz vágányra tereli az ügyet, az biztos – jelentette ki Németh György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.