Különadó nélkül sem csökkennének a mobiltarifák?

Ha pénzről van szó, alig érződik a fogyasztók iránti elköteleződés a távközlésben.

Bodacz Péter
2017. 05. 25. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a távközlési társaságok az elmúlt öt évben rendre azzal indokolták az európai uniós összevetésben is magas díjszabásaikat, hogy Magyarországon rendkívül magasak az ágazatot terhelő adók, a lapunk által megkeresett szolgáltatók válaszaiból nem lehet minden kétséget kizáróan arra következtetni, hogy a teher esetleges kivezetésével ténylegesen is lefaragnának a tarifákból. A 2012-ben bevezetett különadót valóban érzi a szektor, hiszen 70 milliárd forintos kiadást jelent évente. A teher csökkentésének lehetőségét már 2015 márciusában bedobta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, de a piacvezető Magyar Telekommal egy évvel korábban kötött stratégiai partnerség kapcsán is felmerült az ágazatot érintő adók újragondolása, ám ennek mindeddig nem sok eredményét látni.

Az adó esetleges eltörlésével előálló új piaci helyzetről a legnyíltabban a Telenor vállalati kapcsolatokért felelős alelnöke, Drozdy Győző nyilatkozott a Lánchíd Rádió Szaldó című gazdasági magazinjának. Mint kifejtette, a Telenor nyitott arra, hogy a távközlési adó megszüntetésével járó előnyöket teljes mértékben átadja a végfelhasználóknak, és megelégedjen a másodlagos pozitív hatásokkal. Ennek konkrét módjáról nem nyilatkozott, de mint megjegyezte, az alacsonyabb adóteher mellett gyorsabban tudna fejlődni a szektor, aminek előnyeit nyilvánvalóan a távközlési cégek élveznék. – A távközlési adó akkori szerepét megkérdőjelezni ma már sokkal nehezebb, mint ahogy azt annak idején gondoltuk és tettük. A jövőre nézve ugyanakkor nem látjuk indokoltnak a teher kivetését, hiszen azon szektor fejlődésének szab gátat, amely képes az egész ipart előrevinni – fejtette ki Drozdy Győző, megjegyezve: a büdzsé bevételei között ennek a tételnek már nincs fontos szerepe, ráadásul más krízisadók is csökkentek az elmúlt években.

A Magyar Telekom megkeresésünkre küldött válaszában megfogalmazta, a távközlési ágazatot érintő adók mérséklésével a „digitális edukációs kezdeményezésekre”, programokra fordított forrásokat növelnék. A felsorolásból kimaradt a szolgáltatások díjának mérséklése. A piacvezető szolgáltató emellett pozitív fejleménynek nevezte a nemzeti infokommunikációs stratégia és a digitális jóléti program célkitűzéseit, valamint a közműadó mérséklését, de további lépéseket tartana szükségesnek. A témában lapunk megkereste a Vodafone-t is, ám lapzártánkig nem érkezett válasz kérdéseinkre.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) május elején publikált összesítéséből kiderül, az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabbak a távközlési díjak. Bár a távközlési piac szabályozásában nem talált kivetnivalót az OECD, az elemzés megjegyezte, hogy a körülmények nem igazán kedveznek a versenynek. A szervezet szerint emiatt nem csökkennek az árak, és a befektetők is távol maradnak az iparágtól. A Deloitte 2015-ben publikált tanulmánya arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánkban az államnak fizetett adók, illetékek és díjak mindent egybevéve a mobilszolgáltatók összes bevételének a 29 százalékát viszik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.