Meg lehetne úszni az EMIR-bírságot

Az NFÜ egykori elnökhelyettese szerint le lehetne vinni nullára a tizennyolcmilliárdos összeget.

MN
2017. 05. 16. 19:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós források pályáztatásának és szétosztásának informatikai rendszerére 2003 óta elköltött, körülbelül 18 milliárd forint visszafizettetését helyezte kilátásba az Európai Unió, mert hibákat talált a hazai projektnél. Az úgynevezett egységes monitoring információs rendszerrel (EMIR) kapcsolatos ügyet a kormányzat a kétezres évek elejére vezette vissza, szerintük ahhoz Gyurcsány Ferencnek és nejének, Dobrev Klárának volt köze.

Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egykori elnökhelyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában ezzel kapcsolatban arról beszélt, „farizeus politikai cirkusz” zajlik, amely ha így megy tovább, „akkor tényleg sok pénzbe fog kerülni”.

Szerinte a fizetendő összeg egyelőre hipotetikus, és akár nullára is le lehetne vinni. „Az, hogy a Miniszterelnökség felteszi a kezét, érthetetlen, szokatlan, és szerintem kötelezettségszegést is jelent” – közölte a jelenleg a Gyurcsányhoz köthető Altusban dolgozó Heil Péter. Leszögezte, az EMIR moduljainak túlnyomó többségét jelenleg is használják az uniós támogatások mögötti teljes ügyvitel során.

„Az lenne a normális, hogyha az akkori és mostani szakemberek együtt megpróbálnák összerakni azt a jogi érvrendszert, amellyel az ügy – biztos vagyok benne – védhető lenne” – jelentette ki az NFÜ egykori elnökhelyettese.

Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője is arról adott ki közleményt kedden, hogy még nem zárult le az uniós vizsgálat. Mint fogalmazott: „új szakaszába érkezett a Gyurcsány Ferenc ellen több mint tíz éve tartó lejárató kampány, amikor Lázár János a fideszes papagájkommandóval és a teljes propagandagépezettel arról kezdett beszélni, hogy az EMIR miatt hazánknak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az EU részére”.

Molnár az Európai Bizottsághoz fordult információkért, miután „az EMIR-rel kapcsolatban korábban kilenc független vizsgálat is kimondta, hogy nem történt törvénytelenség”, és erre válaszul Franck Sebert, a brüsszeli testület regionális politikai főigazgatója kedden arról tájékoztatta, hogy „az eljárás még nem zárult le, folyamatban van, így nem is állapíthattak meg semmiféle visszafizetési kötelezettséget”.

A Miniszterelnökség közleményben reagált Molnár állításaira. Mint írta: „Az Európai Bizottság Regionális Főigazgatósága 2016. november 14–16. között folytatott le ellenőrzést, és a bizottság jelentéstervezetében már három megállapítás is szerepel, amely alapján kirajzolódik a négyesmetró-botrány utáni második legnagyobb korrupciós ügy, amelyben a Gyurcsány család erősen érintett. A bizottság súlyos szabálytalanságokat tárt fel, többek között a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás jogsértő alkalmazását és az Európai Bizottság szabálytalan megkerülését. Az Európai Bizottság jelentéstervezete szerint Magyarországnak 18 milliárd forintot kellene visszafizetnie.”

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője arról beszélt egy keddi háttérbeszélgetésen az MTI szerint, hogy már meg is érkezett a szervezethez Lázár Jánosnak az ügyben tett feljelentése. A szóvivő ismertette: a Legfőbb Ügyészség soron kívül továbbítja a feljelentést az illetékes ügyészségnek, amelynek három napja van a feljelentés elbírálására: nyomozást rendelhet el vagy elutasíthatja azt, illetve feljelentéskiegészítést írhat elő. Ismertette: Lázár János hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: az érintett céggel és az EMIR-rel összefüggésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2010 óta nyomoz költségvetési csalás gyanújával. Az ügyben jelenleg nincs gyanúsított. A szóvivő korai kérdésnek nevezte, hogy az adóhivatali nyomozás és Lázár János feljelentése között lehet-e összefüggés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.