Rosszul járnak az albérlők a jövő évi büdzsével

A kormánynak a helyben élők hosszú távú, megfizethető lakhatását kellene elősegítenie.

Illés József
2017. 05. 07. 5:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánynak a helyben élők hosszú távú, megfizethető lakhatását kellene elősegítenie, egyben megoldást kell kínálnia a rohamos ütemben növekvő albérletárak megállítására – hívta föl a figyelmet a Habitat for Humanity Magyarország. Ezzel szemben a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosítás valójában az ingatlanbefektetőket támogatja, és a turistáknak jelent költségcsökkentést. A szervezet határozottan ellenzi, hogy a 2018. évi költségvetési törvényhez kapcsolódó úgynevezett egyébszálláshely-kiadást könnyítő javaslatot bevezessék. Ez utóbbi értelmében ugyanis a jövőben a lakástulajdonosok az egyébszálláshely-szolgáltatás (például a lakáshotel, azaz airbnb) után, egynél több ingatlan esetében a nagyon kedvező, szobánként csupán évi 38 400 forintos tételes átalányadózást választhatják.

Arra is felhívja a figyelmet a szervezet, hogy a lakások turistaszálláshelyként való hasznosítása – amely egyelőre leginkább Budapesten jellemző, de a módosítás hatására várhatóan más nagyvárosokban is növekvő jelenség – nagymértékben hozzájárul a bérlakásban élők lakhatási költségei, illetve a lakásárak növekedéséhez. Ezért szabályozza számos európai nagyváros az internetes turistaszálláshely-megosztó szolgáltatásokat. – Úgy gondoljuk, a törvénymódosítás következtében pont azokban a városokban fognak korábban bérlakásként hasznosított lakásokat turistaszálláshellyé alakítani, ahol már eddig is hiány volt megfizethető albérletből – mondta a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója. Szegfalvi Zsolt hozzátette: az ingatlanvásárlóknak egyre inkább olyan lakásárakkal kell számolniuk, amelyeket az Airbnb-n drágán – Budapesten átlagosan éjszakánként 18 ezer forintért – kiadó befektetők pénztárcájára szabtak.

Bár az adótörvények módosítása következtében a hosszabb távú lakásbérbeadás adóterhei is csökkennek, egy lakhatási célra kiadott lakás terhei még a jelenlegi módosítás után is a sokszorosát teszik ki egy turisták számára rövid távra kiadott lakásénak. Ez pedig arra ösztönözi a tulajdonosokat, hogy üres lakásukat a jövőben ne bérlakásként, hanem turistaszálláshelyként hasznosítsák. A szervezet szerint inkább olyan szabályokra volna szükség, amelyek az egyéves kiadásnál hosszabb, megfizethető árú bérbeadásban támogatnák a tulajdonosokat. Ezért a Habitat a hosszú távú, megfizethető árú lakáskiadás adójának csökkentését, nonprofit lakástársaságok létrehozását és támogatását, valamint a lakásbérlő és -bérbeadó jogainak és kötelezettségeinek jobb szabályozását indítványozza. Így a bérlakást választók lakhatási költségei az utóbbi évek jelentős áremelkedése után nem növekednének, hanem csökkennének – összegezte álláspontját Szegfalvi Zsolt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.