Szerencsejáték: rekordmagas bevétel, rekordalacsony adó

A kaszinók minimális összegeket fizettek be tavaly a költségvetésbe.

Horváth Attila
2017. 05. 18. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha olyan sokat nem költöttek szerencsejátékra Magyarországon, mint tavaly, amikor a piac játékbevétele átlépte a 400 milliárd forintos határt. A költségvetésbe befolyó 34,4 milliárd forint viszont 2001 óta a legrosszabb adat – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján található évkönyvből. 2007-ben még 245 milliárd forint volt a szerencsejáték-piac játékbevétele, 2016-ra megközelítette a 420 milliárdot. Bár 2012 októberében a pénznyerő automaták működtetését a kaszinók területére korlátozta a parlament – ezek után egyébként tulajdonosaik 2011-ben 33,1 milliárd forint játékadót fizettek be a költségvetésbe –, úgy látszik, a magyar lakosság játékszenvedélye ettől nem csökkent. A korlátozás ellenére is folyamatosan nőttek a szerencsejáték-piaci bevételek, évente egymilliónál is több látogató keresi fel a kaszinókat, ahol nyugodtan játszhatnak a pénznyerő automatákkal. Az úgynevezett első kategóriás kaszinóknak ugyanis kötelező pénznyerő automatát üzemeltetniük a NAV honlapján olvasható tájékoztató szerint. Mint megírtuk, az állam 2013-ban koncesszióhoz kötötte a kaszinók üzemeltetését, az országban csak a kormányhoz közel álló Andy Vajna és Szima Gábor nagyvállalkozók üzemeltetnek játékbarlangokat.

Jól látszik az elmúlt évek tendenciájából, hogy a kaszinók egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az átalakuló szerencsejáték-piacból. Részesedésük 2007 óta kis híján megháromszorozódott, és 2016-ra megközelítette a 29 milliárd forintot, miközben befizetett játékadójuk lényegében nem változott. A kaszinók játékbevétele magasabb volt, mint a hatoslottó, a kenó, a totó és a góltotó összes bevétele. Lapunk információi szerint a kaszinók ténylegesen befizetett adója tavaly alig haladta meg a 3 milliárd forintot.

Ez az összeg azért lehet ilyen csekély, mert a koncessziós díjat a parlament döntése értelmében levonhatják fizetendő játékadójukból. Érdekesség az is, hogy az évkönyvből ez az adat – tudniillik hogy mennyi adót is fizettek be a kaszinók – valamiért kimaradt. Rákérdeztünk az adóhatóságnál a pontos számra, de nem kaptunk információt. A tulajdonosoknak a NAV miatt sem kellett aggódniuk, a rájuk kiszabott bírság tavaly 2 millió forintot sem ért el.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter épp a napokban jelentette be, hogy a következő egy-másfél évben a kiskereskedelemhez hasonlóan online kasszarendszert vezetnek be a kaszinókban. A tárcavezető arról is beszélt, hogy önálló szerencsejáték-felügyelet létrehozását tervezik, amit többek között az indokol, hogy NAV-főosztályként nem látható el az iparág ellenőrzése, további létszámbővítést is igényel a munka. Lapunk információi szerint a feladatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja majd el. Kerestük ezzel kapcsolatban a tárcát és a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ahogy tegnap megírtuk, a NAV évkönyvében a szerencsejátékokból befolyt rendkívül alacsony adó mellett több megdöbbentő adat is kiolvasható a közterhek alakulásával kapcsolatosan. Tavaly 637 milliárd forintnyi követelést engedett el a hatóság, ami rendkívül soknak számít: több mint négyszerese a 2015-ös adatnak. Ekkor 157 milliárd forintot engedtek el, miközben 2014-ben még csak 70, 2013-ban 57, 2012-ben ugyancsak 70 milliárd forintot ért el a leírás összege.

Az adóhatóságot vizsgálta az ÁSZ

Lezárult az adóhivatal informatikai rendszereinek 2015. január 1. és 2016. június 30. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzése. A vizsgálat többek között az e-kereskedelemmel összefüggő általános forgalmi adó megfizetésével, a kutatás-fejlesztési kedvezmények érvényesítésével, valamint az adók módjára behajtandó köztartozások beszedésével kapcsolatos tevékenységekre is – közölte az Állami Számvevőszék tegnap az MTI-vel. Mint a vizsgálat megállapította, a NAV-nál kialakított belső kontrollrendszer az informatika területén nem gondoskodott a kockázatkezelési, nyomonkövetési és kontrolltevékenységekre vonatkozó elemek működtetéséről. Az informatikai tárgyú szerződéseknél a NAV nem a belső szabályzatokban foglalt előírások szerint járt el. Az adók módjára behajtandó köztartozásokkal összefüggő feladatait az adóhivatal ellátta, de a végrehajtásnál nem tartotta be a jogszabályban előírt határidőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.