Több száz állást telepítene át Londonból a JP Morgan

Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba költözhetnek.

MN
2017. 05. 03. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai bankóriás legnagyobb európai részlege Londonban működik. Daniel Pinto, a vállalat befektetési üzletágának elnöke azonban szerdán egy szaúd-arábiai üzleti rendezvényen – a BBC tudósítása szerint – kijelentette: a cég fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba, írja az MTI. A BBC értesülése szerint a JP Morgan Londonból áttelepítendő állásainak száma ötszáz és ezer között lehet.

Pinto kijelentette: a társaság a három másik EU-helyszínen működő érdekeltségeit fogja európai tevékenységének irányítására használni. A Bloombergnek nyilatkozva hozzátette: rövidebb távon is több száz embert kell áthelyezniük, hogy minden készen álljon a tárgyalások befejezésére. Mint mondta, meg kell várniuk, milyen megállapodás lesz elérhető, és ennek fényében milyen lépéseket kell majd tenniük.

A JP Morgan körülbelül tizenhatezer embert foglalkoztat az Egyesült Királyságban.

Az utóbbi időszakban más nagy bankcsoportok is jelezték, hogy a brit EU-tagság megszűnésére készülve terveket dolgoztak ki több száz vagy több ezer munkahely áttelepítésére Londonból más európai pénzügyi központokba. A Deutsche Bank a minap közölte, hogy négyezer citybeli állást is elvihet máshová; ez a cég londoni alkalmazotti állományának a fele. Hasonló tervekről számolt be a Goldman Sachs és a Barclays is – idézi fel az MTI.

A londoni pénzügyi szolgáltatók elsősorban attól tartanak, hogy a brit EU-tagság megszűnése után elveszíthetik paszportingjogaikat.

A paszporting az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyek rendszerét jelenti. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a londoni pénzügyi szektor befektetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatai elveszíthetik ezeket a jogosítványaikat, ha Nagy-Britannia tagsága az EU egységes belső piacán megszűnik.

A brit kormány már korábban jelezte, hogy az EU-tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani az ország tagságát az Európai Unió egységes belső piacán sem, mivel – a hivatalos érvelés szerint – e tagsághoz olyan feltételeket kellene teljesíteni, mintha a brit tagság meg sem szűnne.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a paszportingjogok elvesztése súlyos veszteségeket okozna a City pénzügyi központjának. Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég modellszámításai szerint például a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna. A ház szerint ennek szélsőértékhatása 38 milliárd font (14 billió forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.

Nemrégiben a brit jegybank, a Bank of England kormányzója, Mark Carney is hangsúlyozta a City fontosságát. Carney egy üzleti rendezvényen felszólalva elmondta: a pénzügyi szolgáltatási szektor a brit bruttó hazai össztermék 7 százalékát adja, egymillió alkalmazottat foglalkoztat, és évente 70 milliárd font (26 billió forint) adót fizet. Ez a brit költségvetés teljes adóbevételének 11 százaléka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.