A stratégiai partnerség nem védi a munkaerőt

Állami milliárdok mentek támogatásra, ennek ellenére sok embert elbocsátottak a stratégiailag együttműködő cégek.

Bodacz Péter
2017. 06. 15. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kormány nagy jelentőséget tulajdonít a stratégiai partnerségi megállapodásoknak, az érintett nagyvállalatoknak lényegében semmilyen kötelezettséget nem kell vállalniuk a nemritkán jelentős állami támogatással járó együttműködések keretében. Így lehetséges, hogy a program indulása óta számos társaság komoly, a munkaerő-állományt érintő lépést foganatosított, vagy egyszerűen lehúzta a rolót.

Legutóbb a General Electric tett fontos bejelentést; a társaság teljes fényforrásüzletágát dobra veri. A lépés hazánkban ötezer embert érint. Az amerikai vállalat még 1989-ben vásárolta meg a Tungsram többségi hányadát. A GE a legnagyobb amerikai befektetőként 12 gyárat, 5 kutatási-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban, munkavállalóinak száma pedig meghaladja a tízezret. A lépés nem csak a magyarországi izzógyártást érinti: Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke egy minapi eseményen arról beszélt, hogy globális döntésről van szó. – Magától értetődő, hogy Magyarországon is van hatása, de a döntésnek semmi köze a magyar versenyképességhez – tette hozzá. A társaságot érintő hír, hogy 16 év után távozik a GE vezérigazgatói posztjáról Jeff Immelt, akit a cég egészségügyi üzletágának irányítója, John Flannery vált. A távirati iroda beszámolója szerint Immelt irányítása alatt vált meg a General Electric pénzügyi üzletágától, a GE Capitaltől, és ezzel a feldolgozóipar lett a cég fő tevékenységi köre. A vezérigazgató sikeresen vezette a céget a pénzügyi válság idején, miközben nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az új technikák piacán is megjelenjen a GE, így például olyan termékek gyártása is beindult, mint a szenzorok és a szoftverek.

A magyar kormány és a General Electric Hungary között 2012-ben született stratégiai együttműködési megállapodás, amelynek keretében az állam több milliárd forinttal járult hozzá a cég hazai tevékenységéhez. Két 2014-es egyedi kormánydöntés alapján a GE összesen 3 milliárd forintos támogatást kapott, amelyből közel 700 millió forint ment a most értékesíteni kívánt világítástechnikai ágához. Az ágazat értékesítése tehát nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egykori Tungsram-üzemekben leépítés lesz, hiszen elképzelhető, hogy az új tulajdonos vagy tulajdonosok megtartják a dolgozói állományt.

Alig egy hónappal ezelőtt az izraeli hátterű Teva gyógyszergyár jelentette be, bezárja félezer főt foglalkoztató gödöllői üzemét. Izraeli lapértesülések szerint a társaság vezetésének hibái vezettek az üzem bezárásához. A Teva is stratégiai partnere Magyarországnak, ám még a megállapodás előtt, a Gyurcsány-kormány idején kapott 2 milliárd forintot több mint háromszáz munkahelyre.

Tavaly szeptemberben a Jabil elektronikai ipari konszern jelentett be hatszáz fős leépítést: a társaság a tiszaújvárosi gyártás egy részét helyezte át Ukrajnába. A Jabil 2011-ben hatmilliárd forintnyi állami munkahely-teremtési támogatást kapott, és 2010 és 2013 között összesen 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz is hozzájutottak. Ehhez képest 2009-ben kilencszáz, 2013-ban pedig hétszáz embert küldtek el.

2014 novemberében az 1800 főt foglalkoztató Nokia komáromi gyára húzta le a rolót. A társaság tulajdonosa a Microsoft. A vezető informatikai vállalattal 2012-ben kötött stratégiai megállapodást a kormány.

Szintén a stratégiai partnerek között lehet megtalálni a Magyar Telekomot is: a német hátterű piacvezető távközlési szolgáltatóval 2014 elején állapodott meg a kormány, amelynek keretében a vállalat egymilliárd eurós – mintegy 309 milliárd forintos – hálózatfejlesztésre tett ígéretet. Ezt az állam 80 milliárd forinttal támogatta. A távközlési cég a partnerségi együttműködés évében 1700 fős elbocsátásról döntött, ami az akkori 11 ezres munkaerő-állományra vetítve 15 százalékos karcsúsításnak felelt meg.

A stratégiai partnerségi megállapodások létrehozását a második Orbán-kormány kezdte el. A Kormány.hu-n található lista szerint jelenleg 74 együttműködést van érvényben javarészt multinacionális nagyvállalatokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.