Napi 2700 forintot hagytak tavaly a boltokban a magyarok

A kiskereskedelem több mint 368 ezer főt foglalkoztatott. A bérük nőtt, de alacsonyabb, mint az átlag.

MN
2017. 06. 01. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csomagküldő szolgálatokkal együtt tavaly 9700 milliárd forint értékű forgalmat bonyolított le az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, ez 4,7 százalékos növekedés a 2015-ös adatokhoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ágazati összefoglalójából, amelyet elsőként a Világgazdaság ismertetett csütörtökön. (A KSH tájékoztatója csak jövő kedden lesz nyilvános.)

A szektor bevétele minden hónapban magasabb volt, mint tavalyelőtt, az eladások legnagyobb mértékben, 7,8 százalékkal februárban emelkedtek, a legkevésbé, 2,6 százalékkal pedig októberben. Egy lakos naponta átlagosan 2700 forintot költött tavaly a különféle kiskereskedelmi üzletekben. A nem élelmiszereket árusító üzletek forgalma 2010-hez képest 19 százalékkal bővült a múlt év végére, az élelmiszert és az üzemanyagot árusítóké 14, illetve 16 százalékkal emelkedett.

A kereskedelmi ágazat tavaly több mint 368 ezer főt foglalkoztatott, ez az összes munkavállaló 8,5 százaléka. A kereskedelmi alkalmazottak száma éves szinten csökkent, de 4,5 százalékkal meghaladta a 2010-es létszámot. Átlagos keresetük 7,7 százalékkal bruttó 201 ezer forintra emelkedett, de ez még mindig csak a 76 százaléka a nemzetgazdasági átlagnak. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint a vidéki dolgozók 80 százaléka a garantált bérminimumot kapja, de a fővárosban is 60-70 százalék ez az arány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.