Tovább drágultak az élelmiszerek

Lassan, de biztosan kúszik fel az infláció. A hitelek törlesztőrészletei egyelőre nem nőnek.

Wiedemann Tamás
2017. 08. 08. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszerek drágultak, az üzemanyag olcsóbb lett, miközben az átlagos infláció júliusban 2,1 százalékkal növekedett egy év alatt. A Központi Statisztikai Hivatal szerint havi alapon nem változtak a fogyasztói árak, azonban a maginfláció 2,6 százalékra növekedett. Ez utóbbi úgy jön ki, hogy az indexet megtisztítják a gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól, vagyis az olyan termékkörök, mint az üzemanyag, az energia, vagy éppen a gyógyszerek árváltozásától. A maginfláció ennek köszönhetően egy, a valósághoz közelebb álló alaptrendet igyekszik mutatni a nemzetgazdaság árszínvonalának változásáról. A fenti adatból pedig az következik, hogy egyre jobban erősödik az inflációs nyomás a gazdaságban. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az élelmiszerek 3,3 százalékos, valamint a szeszes italok, dohányáruk 5,2 százalékos éves drágulása jelentősnek mondható, de a szolgáltatások árnövekedése is 1,8 százalékra gyorsult, ami elsősorban a kulturális, szabadidős és lakásszolgáltatás áremelkedésére vezethető vissza. Érdekesség, hogy tavalyhoz képest jelentősen, 9,1 százalékkal drágult a belföldi üdülés. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője éves átlagban 2,3 százalékos inflációra számít, de hozzátette, hogy a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése emelheti, a tartósan alacsony olajárak és az erősebb forint viszont fékezheti az árak emelkedését.

Az elmúlt hónapban a legjelentősebben a dohányáruk ára emelkedett, éves alapon a drágulás üteme 7,9 százalékos volt. Az élelmiszerek 3,3 százalékos átlagos áremelkedésén belül jelentősen, 12,7 százalékkal drágult a sertéshús, 10,8 százalékkal a sajt, 8,9 százalékkal a cukor, 8,3 százalékkal a párizsi és a kolbász, 7,1 százalékkal a kávé, 5,4 százalékkal a kenyér. A baromfihús ára 14,9 százalékkal csökkent. A friss gyümölcsök 6,7 százalékkal kerültek többe, a zöldségek 4,5 százalékkal, de a burgonya 10,3 százalékkal olcsóbb lett. Az egyéb cikkek közül a tanszerek 2,9 százalékkal drágultak, de a tankönyvek 8,8 százalékkal olcsóbbak lettek. Az újságok, folyóiratok 6,9 százalékkal, a gyógyszerek 2,7 százalékkal drágultak egy év alatt. A nem tartós iparcikkek ára enyhén csökkent az előző hónaphoz képest, és ugyanez mondható el a ruházati cikkekről is, hiszen júliusban már javában tartottak a nyári kiárusítások.

Az elemzők arra számítanak, hogy jövőre már 3,4 százalékra gyorsulhat a fogyasztói árak növekedési üteme. Úgy tűnik azonban, hogy egyelőre ez érinti a banki hitelek törlesztőrészleteit, hiszen bár megközelíti a jegybank háromszázalékos inflációs célját az áremelkedések üteme, az nem befolyásolja a kölcsönszerződéseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már többször hangsúlyozta, hogy a háromszázalékos inflációs cél nincsen kőbe vésve, sőt 2–4 százalék közötti, egyfajta toleranciasávon belül kezeli a fogyasztói árak változását. A jelenlegi tendenciák szerint a hitelezésben, leginkább az „olcsó” kölcsönök esetében további másfél-két évig nem várható jelentős változás, vagyis 2018 év végéig nem kell a törlesztőrészletek emelkedésére számítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.