Bűncselekménnyel magyarázza a jegybank a manhattani irodanyitást

Közérdekűadat-igénylésre adott válaszukban lényegében bennfentes kereskedéssel indokolnak.

MN
2017. 09. 02. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet Bank (MNB) lényegében elismerte, hogy bennfentes kereskedés céljából hozta létre a New York-i irodáját, ami bűncselekmény – mondta a Magyar Nemzetnek Róna Péter.

A közgazdászt annak kapcsán kérdeztük, hogy a HVG arról írt: Manhattanben, a Brown Brothers Harriman felhőkarcolóban június óta havi 9895 dollárért, azaz mintegy 2,5 millió forintért bérli a szeptember elsején megnyitott irodát a Magyar Nemzeti Bank. De a cikknek nem ez a legérdekesebb része, hanem az MNB közérdekűadat-igénylésükre adott válaszának az a része, mely szerint az iroda fő feladata az lesz, hogy erősítsék a kapcsolatokat a Federal Reserve System tagbankjaival, elsősorban a New York-ival: „mivel a Fed monetáris politikájára, annak esetleges szigorítására vonatkozó bármilyen, első kézből és nem az írott médiumokból szerzett információ alapvetően befolyásolhatja a nemzetközi és természetesen a magyar pénzügypolitikai és gazdaságpolitikai döntéseket”.

Róna Péter szerint ez a válasz lényegében a bennfentes kereskedelemre utal.

Miképpen Amerikában, úgy Magyarországon is nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a jegybank monetáris politikájára, azon belül is a kamatdöntésekre. Például a Monetáris Tanács tagjai két héttel a kamatdöntés előtt nem adhatnak interjúkat sem. Matolcsy Györgyék nem is bíznak semmit a véletlenre, lojális embereket ültetnek a tanácsba havi bruttó hárommillió forintos fizetéssel.

Emlékezetes, a Bloomberg hírügynökségnek 2013-ban tízmillió forintot kellett fizetni a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. A hírügynökség bűne az volt, hogy a kamatdöntés bejelentése előtt hat perccel tévesen arról adott hírt, hogy a monetáris tanács 1 százalékra csökkentette az alapkamatot (a valódi döntés 4,5 százalék volt).

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Párizsban, Rómában és Hamburgban is van irodája az MNB-nek. A közérdekűadat-igénylésünkre érkezett jegybanki válaszból tavaly kiderült, hogy akkor havonta 15,5 millió forintot költött külföldi irodáinak fenntartására az MNB.

A HVG friss összesítése szerint csaknem félmilliárd forintot költött el eddig a jegybank a legalábbis megkérdőjelezhető indokoltságú külföldi irodák megnyitására. Ráadásul hamarosan Buenos Airesben is hasonló iroda nyílik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.