Palóc Nagyker: újra képben a CBA mint franchise partner

A bérgarancia-alapból kicsúszó egykori dolgozók csak az üzletek eladása után kapják meg elmaradt fizetésüket.

Horváth Attila
2017. 09. 02. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég a korábban a Palóc Nagykerhez tartozó üzletek közül több mint egy tucat egység csatlakozott a CBA franchise rendszeréhez. Jelenleg is zajlik további áruházaknak a hálózatba történő integrációja, így a közeljövőben újabb két pásztói üzlet nyílik. Egyik szeptember 7-én, a másik pedig várhatóan októberben – közölte lapunkkal a CBA üzletlánc sajtóosztálya. A magyar lánc még tavaly bontott szerződést csődbe jutott Nógrád megyei partnerével, a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-vel, miután hónapokig nem fizetett dolgozóinak.

Tavaly nyár óta követi lapunk a cég ügyét. A salgótarjáni székhelyű Palóc Nagyker a 90-es évek eleje óta a legnagyobb foglalkoztató volt Nógrád megyében és környékén. Ám tavaly szeptemberben azzal került a hírekbe, hogy 1300 dolgozójának nem utalta át munkabérét, illetve be kellett zárnia üzleteit, mert nem tudott fizetni az áruért. Sorozatban harmadik veszteséges éve volt a 2015-ös esztendő, ekkor már 1,9 milliárd forintos mínusszal zárt. A negatív eredményekben közrejátszott a dohányforgalmazás kiesése, a vasárnapi zárva tartás miatti bevételkiesés, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, a tranzakciós illeték, a reklámadó, valamint az útdíj bevezetése és a rehabilitációs hozzájárulás emelkedése.

Úgy tudjuk, leginkább magánszemélyek vásárolják fel az egykori üzleteket, és lépnek kapcsolatba többek között a CBA-val. Információnk szerint az UniCoop és a Penny is erősen érdeklődik, de ezt a cégek nem erősítették meg. Tavasszal a Spar már biztosan vett egy üzletet. Úgy látszik tehát, fokozatosan vásárolják fel a Palóc boltjait, de sokan még kivárnak, hogy minél olcsóbban tudjanak hozzájutni.

Idén tavasszal a csődeljárás után felszámolás indult a Palóc ellen, majd stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány. Azok a társaságok kaphatják meg ezt a státust, amelyek adósságainak rendezéséhez, a hitelezőikkel való egyezséghez, a reorganizációhoz nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. Sok egykori dolgozónak fizetett végül a Palóc, de volt olyan egykori alkalmazott, aki kivárt, és a bérgarancia-alapra számított.

– Sokan megkapták a bérszámfejtőpapírt, de a bért még nem. Ők sajnos kicsúsznak a bérgarancia-alapból, de nincs gond, mert nekik a Palóc Nagykernek kell benyújtaniuk az igényüket, amikor a cég elkezdi értékesíteni az épületeit, így biztosan mindenki megkapja elmaradt fizetését – mondta lapunknak Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Nógrád megyei titkára. Pontos elmaradt összeget és dolgozói létszámot nem tudott, de szerinte több száz emberről lehet szó, nekik igyekeznek minden segítséget megadni, hogy végre a pénzükhöz jussanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.