A polcok feltöltésére sincs elég ember az áruházakban

Ha csütörtökön sem sikerül megegyeznie a Metróval a szakszervezetnek, elkerülhetetlenné válik a sztrájk.

Horváth Attila
2017. 10. 25. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte teljesen eltűnhetnek a fizetésbeli különbségek a vidéki és fővárosi áruházakban. Az Auchan vidéki egységeiben 30-40 ezer forintot emelnek novemberben, a fővárosban 10-20 ezret. A többi cég is hasonló példát követ, ezzel pedig fokozatosan eltűnhetnek a bérzónák – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) leköszönő elnöke. Sáling József hangsúlyozta, továbbra is óriási problémák vannak az ágazatban, sok üzletben már arra sincs elég ember, hogy kipakolják az árut a polcokra, ezért a legtöbb céggel intenzív tárgyalásokat kezdenek a munkaerőhiány megoldására és a jövő évi bérekre vonatkozóan.

A legsürgősebb jelenleg a Metro dolgozóinak helyzete, van olyan üzlet, ahol szinte kritikussá vált az emberhiány és elképesztően leterheltek az alkalmazottak. A KASZ csütörtökön ül tárgyalóasztalhoz a cég vezetésével, ha nem sikerül megállapodniuk, akkor Sáling szerint elkerülhetetlen a sztrájk, ami a Tesco sikerén felbuzdulva munkaleállást jelent majd.

„Nagy visszhangja volt az ágazatban a szeptemberi megmozdulásnak, a tescósoknak köszönhető, hogy a cégek elkezdték az érdemi tárgyalásokat, és sok helyen előre hozták a januári, kötelező szakmunkás-minimálbéremelést” – mondta Karsai Zoltán, a KASZ új elnöke, aki eddig a multinacionális cég dolgozóit képviselte a szervezeten belül. Hozzátette, a példa nélküli akcióban 56 üzlet zárt be teljesen, 126 volt érintett valamilyen szinten, és 4500 ember vett részt a megmozdulásban, vállalva, hogy kiesik egy-két napi bére.

„Csak az üzletekkel tudunk tárgyalni, mert úgy tűnik, a kormány a választásig biztosan nem foglalkozik érdemben a problémáinkkal. Ragaszkodik az egykulcsos személyi jövedelemadóhoz, nem hajlandó változtatni A munka törvénykönyvén sem, pedig több konkrét javaslatot fogalmaztunk meg, és más szakmák képviselői is. Égető probléma, hogy egyre több vidéki üzletet selejteznek ki. A falusi kereskedelem megmentése érdekében javasoltuk, hogy hozzanak létre egy pályázati rendszert, amellyel a boltok pénzhez juthatnának, egyebek között szja-visszatérítés formájában. A kormány azt közölte, gondolkodnak a megoldáson, de idén már biztos nem lesz ebből semmi” – jegyezte meg Sáling József.

Hangsúlyozta, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az idei évben a kötelező béremelések miatt nagy volt a létszámleépítés, mert a cégek nem tudták kigazdálkodni a növelést. Egyelőre a jövő évi újabb kötelező 20 ezer forintos – 161-ről 181 ezerre való – emelésnél is az látszik, hogy a cégek még nem tudják, hogyan oldják meg. Sáling József hozzátette, erről tárgyalnak majd novembertől a Tescóval, a Pennyvel, az Auchennal, a Cooppal is. Mint mondta, szeretnénk elérni, hogy a Tesco, amely a sztrájk óta pótlékok nélkül 179 ezer forintra emelt, ne csak 2 ezer forintot adjon hozzá a fizetésekhez januártól, hanem ennél jóval többet.

A Reálhoz, a CBA-hoz egyelőre nem jutott be a szakszervezet, pedig sok megkeresést kapnak onnan, továbbá az Aldiból is. Tárgyalnak a Sparral is, mint Sáling József elmondta, a sajtóban szerdán megjelent tizenharmadik havi fizetés valójában nem meglepetés, hiszen az egyébként is járt volna az ott dolgozóknak, pusztán annyi történt, hogy a cég megadja alkalmazottainak azt, ami jár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.