Mindent egy lapra tett fel a Csíki Sör gyártója

Elzálogosították a cég teljes vagyonát – írja az Átlátszó erdélyi különítménye.

MN
2017. 10. 12. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök reggel írtunk arról, hogy a Csíki Sör gyártója, a székelyföldi Lixid Project S.R.L. csődközelbe sodródott. A cég magyarországi terve nem vált be, miszerint közvetlenül a vásárlókhoz juttatják el a terméket. Emiatt Lénárd András, a vállalkozás vezetője már hitelátcsoportosításról tárgyal magyar bankokkal, ami az erdélyi cég magyar adóforintokkal való megsegítését jelentheti. Amennyiben nem sikerül fizetniük a kölcsönöket, a társaság ingóságai és ingatlanjai a hitelező bankhoz kerülhetnek.

Az ingóságokra alapított jelzálogszerződéseket tartalmazó nyilvános adatbázisból az olvasható ki, hogy a Lixid Project S.R.L. szinte teljes vagyona – köztük az egyik csíkszentsimoni gyárterülete és a rajta lévő épületek –, minden berendezés, alapanyag, autópark, folyószámlák jelzálogot képeznek.

Az OTP az egyik fő hitelezője a Csíki Sört forgalmazó, brutálisan eladósodott vállalkozásnak – derült ki az Átlátszó Erdély friss írásából. A bank magyarországi és romániai leányvállalata összesen 9,3 millió eurót hitelez a Lixid Project S.R.L.-nek. A romániai adatbázisban a cég neve mellett összesen 46 bejegyzés található, az első 2014. júniusi keltezésű. Szokatlan, hogy azokat a felszereléseket is elzálogosították, amelyeket a szerződés tanúsága szerint a cég már megvásárolt, de még nem szállítottak le neki.

A romániai cégnyilvántartásból derült ki a Lixid Project S.R.L. tavalyi 16 millió eurós adóssága. 2016-ban 4,5 millió euró forgalom mellett 1,6 milliós veszteségről volt szó, amihez még hozzájárul a magyarországi kísérlet költsége. A román pénzügyi minisztérium honlapján közzétett mérleg szerint is tetemes adósságot halmozott fel a vállalkozás a 2013-as alapítás óta. Három év alatt 16,4 millió euróról lehet tudni, ám a sörgyár forgalma ennél jóval kisebb mértékben növekedik.

Lázár János csíkszentsimoni gyárba látogatására alapozták a magyar terjeszkedés sikerességét, melyet végül a forgalmazók megrekesztettek. Lénárd András szerint kartellgyanús összefogás történt az általa manufaktúrának nevezett gyártó ellen. Feltételezhető, hogy tavaszra becsődöl a gyár, amennyiben nem kap segítséget.

A lex Heinekennel a kormány már segítséget nyújtott korábban az üzemnek: a holland cég székelyföldi gyára megegyezett az Igazi Csíki Sör gyártójával a névhasználat kapcsán.

A témában írt cikkeinket ide kattintva olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.