Sok a kérdőjel a Mol és az INA ügye körül

Zavarórepülés a kommunikációs térben – iparági informátoraink így reagáltak a legújabb sajtóhírekre.

Erdősi Csaba
2017. 10. 31. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavarórepülés a kommunikációs térben – iparági informátoraink így reagáltak a Mol–INA-ügy kapcsán megjelent legújabb sajtóhírekre. A két társaság közötti feszült viszony újabb fejezete azzal nyílt meg, hogy a múlt hét végén a svájci választott bíróság ismét a Mol javára ítélt az irányítási jogokról szóló perben. Ezek után az orosz állami cég, a Rosznyefty azonnal jelezte, szívesen lenne a horvátok új stratégiai partnere, ha a helyzet úgy alakul. Kara Pál, a Mol jogi igazgatója pedig ezt megfejelte azzal, hogy a M1-en bejelentette: nyitottak minden olyan ajánlatra, amely a kivásárlásukra irányul.

Információink szerint az ár lehet az a pont, amely mind a horvát állam eddigi kivásárlási szándékát, mind a Rosznyefty ajánlkozását minimum kérdőjelessé teszi. A Mol kezében lévő INA-részesedés hozzávetőlegesen kétmilliárd dollárt ér, de a magyar olajtársaság egy esetleges adásvétel esetén nyilván nem elégedne meg ennyivel, hanem szeretné viszontlátni azokat az összegeket is, amelyet a horvát cég fejlesztésére fordított. Ennyi pénzt a kormányválságon éppen csak átesett Zágráb aligha tudna könnyen előteremteni. Ugyanez a helyzet az orosz társasággal is, amelyet gyakorlatilag az állam által biztosított hitelekből tartanak életben. És bár elképzelhető, hogy Moszkva hajlandó lenne még mélyebben a zsebébe nyúlni, hogy stratégiai helyzetben lévő iparági vállalatba vásárolja be magát – az INA infrastruktúrája jó alap lenne a közép-európai régió cseppfolyós amerikai földgázzal való ellátásának –, a Mol nem adhatja csak úgy el iparági befektetőnek a teljes csomagot, ahhoz nyilvánvalóan az Európai Unió hozzájárulására is szükség lenne.

A Mol–INA-affér rendezése kapcsán kérdéseket vet fel a két ország viszonya is. Emlékezetes, hogy a magyar kormány szeptember elején pont erre hivatkozva vétózta meg, hogy déli szomszédunkat felvegyék a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagjai közé, de a magyar olajtársaság első embere és Zágráb között is folyik egy per. Hernádi Zsolt azért nyújtott be keresetet az Emberi Jogok Európai Bíróságán, mert Horvátország korábban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A hatóságoknak most azt kellene bebizonyítaniuk, hogy ez jogszerű volt-e.

Mint arról már többször is beszámoltunk, a Mol 2003-ban, a cég privatizációja során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban. Majd 2009-ben a Mol megállapodást kötött a horvát kormánnyal, amely révén irányítói jogokat szerzett az INA-ban, s a mostanira növelte tulajdoni hányadát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.