Hiába a monopólium, nehéz helyzetre panaszkodnak a trafikosok

A kereskedők bővítenék a forgalmazható termékek körét, és elhalasztanák az egységes csomagolás bevezetését.

MN
2017. 11. 07. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dohány-kiskereskedelmi rendszer hosszú távú stabil és eredményes működéséhez a forgalmazható termékek vagy szolgáltatások körének további bővítésére van szükség, a dohánytermékek esetében pedig fontos lenne az egységcsomagolások 2019-re tervezett bevezetésének elhalasztása – hívták fel a figyelmet a dohány-kiskereskedők kedden, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége (MDKSZ) által szervezett budapesti konferencián.

Az MDKSZ közleménye szerint – amelyet az MTI idéz – az I. Nemzeti Tabak Expo Konferencia és Kiállítás elnevezésű rendezvényen Lengyel Antal, a szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kiskereskedelmi szektoron belül egyre nagyobb a nemzeti dohányboltok szerepe. A nemzeti dohányboltok pedig a szigorú szabályozásnak köszönhetően „patyolattisztán” működnek, ami átláthatóbb és több bevételt hoz a költségvetésnek.

Lengyel szerint a trafikok teljesítőképessége között – elsősorban az elhelyezkedés miatt – jelentős különbségek lehetnek, a működő üzletek negyven-ötven százaléka nehéz helyzetben van. A nemzeti dohányboltokat elsősorban a munkaerőhiány sújtja, a szigorú szabályok szerint berendezett, lefóliázott ablakú üzlethelyiségekbe nehéz új munkatársakat találni – mivel ezt a rablások miatt sokan veszélyesnek gondolják.

A trafikosok annak ellenére panaszkodnak, hogy 2013 óta a nemzeti dohányboltoknak monopóliumuk van a dohányáru, és ma már az e-cigaretta árusítására is – előbbi kiskereskedelmi árrését pedig a törvény rögzíti –, más üzletek ma már nem árulhatnak ilyen termékeket. A törvény hatályba lépése után sorban derült ki, hogy a koncessziók jelentős részét kormánypárti politikusok rokonai vagy a Fideszhez más módon közel álló személyek kapták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.