Brexit: napokon belül készenléti tervekbe kezdhetnek a vállalatok

Indulhat a gyakorlati megvalósítás, ha nem sikerül továbblépni a tárgyalások következő fázisába.

MN
2017. 12. 07. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brit Iparszövetség (CBI) szerint a vállalatok zöme napokon belül elkezdheti készenléti terveinek végrehajtását, ha nem sikerül feloldani a patthelyzetet a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásokon – írja az MTI.

A CBI csütörtökön ismertetett felmérése szerint a brexittárgyalások kisiklásának vagy elakadásának esetére készenléti terveket érvényben tartó brit vállalatok 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elkezdi e tervek gyakorlati megvalósítását, ha a jövő heti EU-csúcsértekezleten nem sikerül továbblépni a brit kilépés feltételrendszeréről szóló jelenlegi tárgyalási szakaszból a következő fázisba. Ennek fő napirendi pontja a brit EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszer – főleg a kereskedelmi kapcsolatok – feltételeinek kidolgozása lenne.

Paul Drechsler, a CBI elnöke szerint e tervek megvalósítása azt jelentené, hogy brit munkahelyek települnek más országokba, az esetek zömében végleg.

Mint megírtuk, a gazdaság szereplői már javában készülnek az új időkre. Az egyik legérzékenyebb szektor a légi forgalmi iparág, hiszen az Európai Unió ezen a téren is közös piacot biztosít, ami 2004 óta óriási lehetőséget jelent a légitársaságok számára. Többek között ez a piaci környezet – no meg az internetes értékesítési rendszerek elterjedése – ágyazott meg a fapados légitársaságok terjeszkedésének is. A flották állomáshelyeit az EU-ban szabadon megválaszthatják a cégek, igazodva az aktuális igényekhez és költségekhez, ráadásul a közösségen belül nincs szükség államközi megállapodásokra a légtérhasználatot illetően. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármely, az unió területén működési engedéllyel bíró légitársaság bárhonnan bárhová indíthat járatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.