Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A kínai gazdaság a tervezettnél is sikeresebb lehetett tavaly

Az előirányzott 6,5 százalék helyett a 6,9 százalékot is elérheti az ország 2017-es gazdasági növekedése.

MN
2018. 01. 14. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai kormány által tervezett 6,5 százalék helyett 6,9 százalék is lehet az ország 2017-es gazdasági növekedése a China Center for International Economic Exchanges gazdaságkutató intézet prognózisa szerint. Az első és a második negyedévben a kínai bruttó hazai termék (GDP) évi 6,9 százalékkal nőtt, a harmadik negyedévben pedig 6,8 százalékra csökkent a növekedési ütem. Az összevont három negyedév növekedési üteme az előző évi azonos időszakhoz képest 6,9 százalék volt.

Az intézet közgazdásza, Hszü Hung-caj rámutatott: a külkereskedelmi forgalom fellendült tavaly, a lakossági fogyasztás a korábbi magas szinten tartotta magát, és jelentősen megerősödött a fejlett technológiai ágazatok teljesítménye. A kínai vámhivatal pénteki jelentése szerint a külkereskedelmi forgalom két év csökkenés után tavaly 14,2 százalékkal nőtt.

A kínai nemzeti statisztikai hivatal, az NBS elnöke szombaton egy pekingi gazdasági konferencián kijelentette, hogy „a vártnál lényegesen jobban teljesített tavaly a gazdaság”. Az NBS a héten csütörtökön teszi közzé a főbb makrogazdasági mutatókat, a negyedik negyedévi és éves GDP-növekedést, a decemberi ipari termelést, a decemberi tőkeberuházásokat, a decemberi kiskereskedelmi forgalmat és az urbánus centrumokban az ingatlanárak alakulását.

A Világbank a külkereskedelmi forgalom és a lakossági fogyasztás növekedésére hivatkozva legutóbbi prognózisában 6,8 százalékra emelte 2017-es kínai GDP-növekedési előrejelzését az októberi előrejelzésében kilátásba helyezett 6,7 százalékról. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 6,8 százalékos 2017-es kínai GDP-növekedéssel számol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.