Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

A Volánnak még várnia kell az új buszokra

A tendergyőztes Ikarus Egyedi Kft. még egy darabot sem szállított le a megrendelt 180-ból.

Bodacz Péter
2018. 01. 08. 5:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint a nyolc hónapos újbóli haladék ellenére, azaz április végére sem tudja leszállítani az Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó Kft. azt a budapesti használatra szánt 180 darab Modulo M168D típusú csuklós buszt, amelyeket a Volánbusz rendelt meg. Az IHO.hu szakportál arról számolt be, hogy a BKV kelenföldi garázsában folyik ugyan az egyik busz összeszerelése, ám ezt leszámítva egyetlen mozogni is képes példányról tudni, amelyről néhány hete Mátyásföldön készült videofelvétel.

A közlekedési szakportál felidézte, bár az említett típust ősszel bemutatták az Automotive Hungary szakkiállításon, még az a jármű sem volt üzemképes. A megbízás szerint az Ikarus Egyedinek 2017. augusztus végéig kellett volna elkészülnie a 180 csuklós busszal, ám ebből határidőig egyet sem sikerült leszállítania. Szerződésbontás mégsem lett, mivel egy hirtelen jött, a tűzoltó készülékek beszereléséről szóló rendeletmódosításra hivatkozva 240 nap haladékot kapott a gyártó, így még kötbért sem kellett fizetnie a Szemerey Tamáshoz, vagyis Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez is köthető Ikarus Egyedinek.

Bár a Volánbusz megrendeléséről van szó, valójában a félresiklott metrópótló-beszerzés folytatásaként lehet beszélni az üzletről.

Ha nem is ennyi, de 75 busz beszerzéséről még 2016-ban a BKV szerződött volna az Ikarus Egyedi Kft.-vel, ám a szerződéskötésre végül nem bólintott rá a Fővárosi Közgyűlés, mivel a cég „lapra szerelve”, azaz a végső összeszerelés előtti állapotban szállította volna a buszokat a BKV-nak, darabonként több mint 85 millió forintos áron, míg a lengyel Solaris ennél félmillió forinttal – 1800 euróval – olcsóbbra hozta ki a kész járműveket. A főváros eredeti tervei szerint mindkét cégtől 75-75 buszt vett volna a BKV, ám a jelentős árkülönbség ismeretében Tarlós Istvánék már inkább a lengyelekkel szerződtek volna a teljes flottára. Állami nyomásra végül ebből sem lett semmi, a magyar cég pedig a Volánbusz megrendelésével nyert „kárpótlást”. Magyarán a Volánbusz által rendelt 180 darabos kontingensből harmincat átvett a BKV egy részleges szerződésátruházás keretében, hogy az M3-as metró felújításának idején részben azokkal oldja meg az utasok szállítását.

A hazai buszipar feltámasztására egyébiránt külön stratégiát is létrehozott a kormány Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezetésével. A program lényege, hogy a nagy állami flottakezelők – így a BKV, a helyi közlekedési vállalatok és a regionális Volánok – összehangolják beszerzéseiket, és olyan paramétereket adnak meg, amelyeket a magyar gyártók is képesek teljesíteni, illetve amelyekre már van típusengedély birtokában lévő hazai jármű.

Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének (Mabusz) elnöke lapunknak korábban kifejtette: ha lassan is, de haladnak a kitűzött célok felé. Az idei évben körülbelül hétszáz buszra jelenhet meg közbeszerzés, ezen igényt a magyar gyártók – sikeres pályázás esetén – nem fogják tudni maximálisan kielégíteni. Vincze-Pap Sándor szerint a hazai flottakezelők és különösen a Volán-társaságok nem odázhatják el a flottafrissítést, mivel a járműpark átlagkora 13 év felett van. A helyközi személyszállítási piacot ugyanakkor néhány éven belül liberalizálni kell, ám a versenyben csak tízévesnél fiatalabb flottával lehet részt venni.

Szemerey Tamás – az üzletember az Ikarus Egyediben egy cseh vállalaton, a Lugreda a.s.-en keresztül érdekelt – neve nem csenghet ismeretlenül az olvasó előtt, hiszen az elmúlt években rendre felbukkan a hírekben. Testvérével közösen az ő cége vásárolta meg a múlt nyáron a pécsi sörfőzdét, hogy azután rögvest a javukra változtassák meg az adózási szabályokat. De Bankkonzult nevű cégén keresztül ő a Növekedési Hitelbank tulajdonosa is, és ugyancsak ennek a társaságnak a révén érdekelt az MKB-ban is, több mint húsz százalékban. A Bankkonzult akkor került reflektorfénybe, amikor kiderült, hogy a jegybank által létrehozott Pallas-alapítványok, valamint maga a jegybank éveken át rendelt tőle elemzéseket, több mint hatvanmillió forint értékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.