Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Fogyasztásban is lehagytak minket a régió országai

Ütemesen bővül a hazai kiskereskedelem, de lemaradtunk a környező országoktól.

Bodacz Péter
2018. 01. 25. 8:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az utóbbi évek kiskereskedelmi statisztikái szerint a válság elmúltával hazánkban is stabil növekedés tapasztalható a fogyasztásban, Magyarország a lakosság vásárlóerejét tekintve jelentős lemaradásban van – nemcsak Nyugat-Európához, de a visegrádi országokhoz képest is. A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzése szerint a magyar háztartások fogyasztása 2002 és 2016 között 14 százalékkal nőtt, s ez a V4-országok között a legrosszabb adat. A lengyel háztartások ez idő alatt 54, a szlovákok 42, míg a csehek 36 százalékkal tudták növelni fogyasztásukat. Az Európai Bizottság előrejelzése alapján 2018-ra a magyar háztartások növekedési hátránya a lengyelekhez képest tovább nő, a szlovákokhoz képest stagnál, míg a csehekhez képest valamelyest csökken. Így 2018-ban egy magyar háztartás alig a negyedével fogyaszt majd többet, mint 2002-ben, míg egy cseh 45 százalékkal, egy szlovák több mint a felével, egy lengyel pedig több mint a kétharmadával.

Az elemzés rámutat: a magyar háztartások fogyasztása jellemzően késleltetve követi a reáljövedelem változását. Ez jól látszik a válság előtti időszakban, amikor a reáljövedelem 2006. évi zuhanását a fogyasztás visszaesése csak két évvel később követte, de ugyanez köszön vissza a 2013 utáni fellendülés időszakában is. – A vizsgált 16 évben két jelentősebb felfutás volt a fogyasztásban: az első 2002 és 2006 között, ami főként a hitelbőségnek, a költségvetési szektorban bekövetkező bér- és a nyugdíjemeléseknek köszönhető. A második lendület az európai hitelválság után, 2013-tól az uniós támogatások reálgazdaságba gyűrűzésének, valamint a minimálbér dinamikus emelésének a következménye – rögzíti az elemzés.

A magyar háztartások egy főre jutó fogyasztása euróban és vásárlóerő-paritáson számolva mindössze négy százalékponttal közelített a 28 EU-ország átlagához 2002 és 2016 között. Eközben a másik három országban ennél jelentősebb növekedés ment végbe. Az elemzés szerint a nem V4-es, de a régióban található Horvátország hazánkhoz hasonlóan teljesített, míg Románia a többi vizsgált országhoz képest jóval alacsonyabb bázisról indulva jelentősen megközelítette az uniós átlagot. A leszakadást a GKI szerint egyebek mellett a 2006-ig tartó költekezés után elkerülhetetlenné váló kiigazítás, majd a világgazdasági válság okozta. A fogyasztást visszafogta a reálkeresetek 2007 és 2014 közötti stagnálása, az eladósodott háztartások törlesztési terheinek jelentős emelkedése, valamint az, hogy a bizonytalan gazdasági környezet miatt a lakosság körében erősödött a megtakarítási kényszer.

A Központi Statisztikai Hivatal egyébiránt szerdán közölte a kiskereskedelmi fogyasztás novemberi alakulását bemutató második becslését, amely szerint a növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest 6,7 százalékos volt. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,6 százalékkal nőtt a forgalom, míg az egyéb üzletek forgalmának növekedése 10,2 százalék volt. A benzinkutak forgalma 3,7 százalékkal emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.