Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Hatalmas bevételkiesése lehet idén a gazdáknak

Félő, hogy a rossz tavalyi termés miatt az idén nem lesz elég pénzük a mezőgazdasági termelőknek.

MN-Összeállítás
2018. 01. 27. 16:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 13 millió tonna gabona termett Magyarországon, ami 2 millió tonnával kevesebb a 2016-os mennyiségnél – mondta az Agromashexpo agrárgépipari szakkiállításon Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese szerint elképzelhető, hogy a jövedelemveszteség miatt a termelőknek újra kell gondolniuk az ez évre tervezett beruházásaikat, mivel nem lesz elég pénzük – tette közzé az Agrárszektor.hu. Mint az internetes szaklap beszámolt róla, a terméskiesés főként a takarmánykukoricánál következett be. A GOSZ a gabonaszektor tavalyi bevételkiesését 100 milliárd forintra becsüli.

A múlt évben megtermelt gabonából a becslések szerint 6 millió tonnányi mennyiséget lehet exportálni. Petőházi Tamás szerint a termelők elégedettek lennének azzal, ha az idén 15 millió tonna lenne a gabonatermés, az árak pedig elérnék a tonnánkénti 50 ezer forintot. Az őszi vetésekkel sikerült időben végezni, a GOSZ szerint pillanatnyilag minden rendben velük. Így az idei kilátások kedvezők, de végleges véleményt csak a vegetáció elindulását követő állapotfelmérés alapján lehet majd mondani. Az eddig enyhe tél az áttelelő kártevők miatt a későbbiekben gondot okozhat a termelőknek.

Az Agrárszektor.hu szerint a kukoricatermesztők szenvedték el a legnagyobb terméskiesést, komolyan csökkentve az agrárium hozzájárulását a bruttó hazai termékhez (GDP). Ennek kapcsán ismét kiújulhat az ágazati vita arról, hogy az agrárium teljesítményét mennyire határozzák meg a technológiai eljárások és az időjárás. A tavalyi tapasztalatok azt mutatják, hogy például a kukoricatermelés eredményességét és a termés mennyiségét döntően az időjárás befolyásolja.

Mint arról korábban már beszámoltunk, nemcsak gabonafélékből, hanem gyümölcsökből, főként almából is jóval kevesebb termett tavaly az átlagosnál. Az étkezési alma ára 15-20 százalékkal emelkedett, s elérte a vásárlók árérzékenységének a határát.

Eritreába visszük a tudást

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára több miniszterrel is találkozott Eritreában, ahol a Kormány.hu közlése alapján egyebek mellett mezőgazdasági, egészségügyi és oktatási témákban tárgyalt. Mikola István a megbeszélések során hangsúlyozta, hogy Magyarországnak fontos Eritrea stabilitása, ez alapvető az afrikai migrációs hullám megfékezésében. Az eritreai mezőgazdasági miniszter elismeréssel beszélt a magyar szakemberek korábbi, Afrikában tapasztalt sikereiről, a megvalósult lókivitelről és a bábolnai csirkeexportról. Magyarországról kertészeti szakembereket is várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.