Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Hiába épül sok lakás, az árak továbbra is csillagászatiak

Négyzetméterenként egymillió forint – ennyibe kerül Budapest bizonyos részein egy lakás. Mutatjuk a vidéki árakat is.

Hajdú Péter
2018. 01. 16. 21:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre lendületes a lakásépítés felfutása, de már látszanak a korlátok jelei. Az új szerződések száma tavaly novemberben nyolc százalékkal esett az egy évvel korábbi értékhez képest, ami előrevetíti, hogy 2020 körüli átadással már kevesebb új lakást kínálnak, mint idei vagy jövő évi befejezéssel. Ennek magyarázata lehet, hogy a jelenlegi szabályok szerint csak 2019 végéig lesz érvényben az árcsökkentő hatású, kedvezményes, ötszázalékos áfa – olvasható az Ingatlan.com friss elemzésében. – A tavalyi év kifejezetten jó volt a lakásépítés tekintetében, s ez növelte az egész építőipar teljesítményét, de az idei év még ennél is jobb lehet – nyilatkozta az Ingatlan.com szakértője. Balogh László becslése szerint a jelenlegi kilátások azt mutatják, hogy 2018-ban 20-25 ezer új lakás épülhet.

Csaknem 40 ezer új lakás építésére lehet számítani a következő néhány évben – írja elemzésében az Újotthon.hu. A portál januári felmérése szerint idén a fővárosban várhatóan 9500 lakást adnak át, vidéken pedig 3400-at. Jól mutatja a növekvő piacot, hogy az egy évvel ezelőttihez képest 44 százalékkal több új lakást kínálnak a fejlesztők, miközben 6,5 százalékkal csökkent az eladatlan lakások száma.

Nemcsak az épített lakások számában jelentős az eltérés Budapest és a vidéki nagyvárosok között, hanem az árakban is. A fővárosban 350 ezer forint alatti négyzetméteráron alig találni új lakást, az átlagos ár 762 ezer forint. Jól mutatja a drágaságot, hogy az eladásra kínált új lakások 82 százaléka az 500 ezer és egymillió forint közötti kategóriába tartozik négyzetméterre vetítve. A legdrágább lakások az I. és az V. kerületben, illetve szinte az egész II. kerületben, valamint a XII. kerület Alkotás úton kívüli területein, továbbá a VI. kerület belső részén találhatók. Ezeken a helyeken egymillió forint alatti négyzetméteráron nem lehet új lakást vásárolni.

Vidéken a megyei jogú városokban indult be leginkább a piac, ezeken a településeken az elkövetkezendő egy-két évben összesen 9250 lakás építése várható. A listavezető Győr 1700 lakással, majd Debrecen következik 1300-zal. Az árak jelentősen elmaradnak a budapestiekétől, hiszen amíg a fővárosban alig lehet négyzetméterenként 350 ezer forint alatt új lakást kapni, addig ezekben a városokban 387 ezer forint az átlagár. A legdrágább város Sopron, Székesfehérvár és Kecskemét 450 ezer forintos átlagárral, és nem sokkal marad el Győr sem. A legolcsóbb vidéki lakások 220 ezer forintos négyzetméteráron kaphatók, és a legdrágább sem éri el az egymillió forintot. A megyei jogú városokban a lakások több mint felét kínálják négyzetméterenként 400 ezer forint alatt, az 500 ezer forint fölötti áron kínált lakások aránya pedig nem éri el a nyolc százalékot sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.