Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Idén elindult lefelé a tojás ára

Elsősorban a madárinfluenza és a szennyezési botrány okozta a tavalyi árrobbanást a piacon.

B. Molnár László
2018. 01. 22. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly év végére 2016. decemberhez képest a tojás ára 39,4 százalékkal emelkedett. Pedig amikor egy évvel ezelőtt a tojás áfája 27-ről öt százalékra csökkent, mindenki arra számított, a termék olcsóbb lesz. Az első háromnegyed évben ez így is volt, az árak az utolsó hónapokban szabadultak el. „A drágulás hátterében a tavalyi madárinfluenza-járvány és a nyár végén kirobbant rovarirtószer-botrány áll. Ezek hatására Európában jelentősen visszaesett a termelés, és keresleti piac alakult ki, ami itthon is éreztette hatását” – válaszolta a hirtelen drágulás hátterét firtató kérdésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Nem csak idehaza, másutt is végbement ugyanez a folyamat. Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a köztelevíziónak nyilatkozva elmondta, a tojás drágulása nemzetközi jelenség volt a múlt év végén, és ennek a tendenciának betudhatóan hazánk mellett több más uniós tagországban is rekordszintre emelkedett az ára. Többé-kevésbé egyetért a fentiekkel Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára, ám hozzátette, a rovarirtószer-botránynak magának annak ellenére sem volt nagy hatása az itthoni áremelkedésre, hogy egészségkárosodást okozhat az emberi szervezetben. „A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemcsak a magyar, hanem az exportra szánt tojásokat is rendszeresen vizsgálta, így fertőzött áru nem kerülhetett forgalomba. Ami viszont tényleg felborította a piacot, az az volt, hogy a leginkább érdekelt holland, belga és német állatállomány jelentős részét le kellett vágni, így hirtelen hiány keletkezett, ami októbertől december végéig keményen éreztette hatását” – jelentette ki Molnár Györgyi.

A szakember lapunknak elmondta, a magyar piacon az okozott gondot, hogy a legnagyobb importpartnerünk, Lengyelország csak addig teljesítette szállítási kötelezettségeit, amíg a korábban lekötött megrendelések és árak voltak érvényben. Utána a lengyelek felfedezték, hogy a holland, belga és német piac szinte minden mennyiségben felszívja a tojást, így inkább oda szállítottak, míg a magyaroktól olyan magas árat kértek, amit már nem volt érdemes kifizetni. Ennek hatása csapódott le a hazai piacra, és december első hetére csúcsmagasságú lett a tojás termelői (40-42 forint) és fogyasztói ára (60-62 forint). Az igazi gondot az jelentette, hogy december második felében a termelői ár normalizálódott – a szakember véleménye szerint ennek a 28-30 forintos termelői árnak kellene megmaradnia.

Idén viszont szépen, lassan elindult az árcsökkenés, és az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaciár-információs rendszerének adatai alapján az L méretű tojás decemberi 62 forintos ára a 2018-as év harmadik hetére 59, míg az M méretű 60-hoz közeli ára 53,63 forintra csökkent. Ennek is összetett okai vannak. Molnár Györgyi közölte, a karácsony utáni időszakban alapvető tendencia az árcsökkenés, de több tojást is hozunk be kifejezetten étkezési célra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.