Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Jelentős megtakarítást várnak a Jégertől

Május elején indul az új, országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, amelyet 1,8 milliárd forintért építenek ki.

B. Molnár László
2018. 01. 16. 6:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hír a gazdáknak, hogy május elejétől országos szinten működésbe lép a jégkármérséklő rendszer, azaz a Jéger, amelynek üzembe állításával kapcsolatban jelenleg még folynak a különböző fejlesztések. A rendszer országos kiépítésének – ez 986 talajgenerátort, köztük 222 automata üzemelésű készüléket jelent – 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési programból finanszírozzák. A rendszer lényege, hogy az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki.

Az Európai Unióban egyedülállóan a teljes országot lefedő jégkármérséklő rendszer kiépítését javarészt a vidékfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatból fedezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azonban vannak olyan tételek, összességében mintegy kétszázmillió forint, amelyek a pályázatban nem számolhatók el, ezt a NAK saját forrásból finanszírozza. – A rendszer évi másfél milliárd forintra becsült működtetése a gazdáknak egy pluszforintjába sem kerül, azt a kárenyhítési alapból finanszírozzuk, így nemcsak kárenyhítésre, hanem megelőzésre is fel tudjuk használni az alapot – nyilatkozta lapunknak Konrád Szilárd, a NAK vezető kommunikációs szakértője.

Maga a jégkármérséklő rendszer nem ismeretlen a mezőgazdasági és meteorológiai szakemberek előtt, hiszen Spanyolországban, Franciaországban és Horvátországban is van hozzá hasonló talajgenerátoros megoldásra példa. Sőt, három dunántúli megyében – Somogyban, Baranyában és Tolnában – már működik egy 143 generátorból álló hálózat, a Nefela, amely része lesz az országos rendszernek is. Nem titok, a Jégertől milliárdos megtakarítást remélnek éves szinten. – A rendszernek köszönhetően a kárarány az egy százalékot sem éri majd el évente, míg az azt megelőző időszakban négy-négy és fél százalékos volt az átlagos kárarány – jelentette ki az agrárkamara hivatalos honlapján Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

A rendszert a következő módszer alapján építik ki: tízszer tíz kilométeres négyzethálót vetítve az ország területére, minden metszéspontba helyeznek el talajgenerátort. – A Dél-Dunántúlon működő jégkármérséklő rendszer által lefedett területen meglévő 143 generátorkezelőn túl további 843 főre, illetve az automata generátoroknak helyet biztosító személyek felkutatására volt szükség. Ezt a feladatot a NAK falugazdászai végezték. A toborzás jelenlegi állása szerint mindenhová találunk embert, s január végén megkezdődik az oktatásuk is. Az országos jégkármérséklő rendszer hatékony működése az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) támogatásával, az általuk biztosított riasztások indításával valósulhat meg. Az OMSZ-szel a tárgyalások folyamatban vannak, ahogy a Nefelával is, mivel az általuk lefedett területet integráljuk az országos rendszerbe – árulta el Konrád Szilárd.

Amint azt az OMSZ-től megtudtuk, végső döntés még nincs az együttműködés mikéntjéről, jelenleg minden egyeztetés alatt áll. – A szakmódszertani fejlesztéseknél tartunk, most dolgozzák ki a szakembereink a jégeső-előrejelzések informatikai és szoftveres folyamatát. Nagyon speciális területről van szó, amely a Katasztrófavédelem esetében használt riasztás elve alapján működhet majd. A már működő rendszer meglévő tapasztalatait felhasználva, egy jégvalószínűség-előrejelzést tudunk majd kiadni a jégkármérséklő rendszert üzemeltetőknek – fogalmazott Papp Gabriella, az OMSZ szolgáltatási osztályának vezetője.

A biztosítások szemszögéből nézve a Jéger bevezetése esetén a gazdák vélhetően az eddigi kondíciók mellett köthetik majd meg a biztosításaikat. – Magyarországon jelenleg négy társaságnál köthető mezőgazdasági biztosítás, ezek mindegyike önállóan alakítja ki üzletpolitikáját. Abban a három megyében, ahol már eddig is működött jégkármentesítő rendszer, ugyanolyan kondíciókkal köthettek a gazdálkodók biztosítást, mint a többi megyében – tudtuk meg Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.