Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Kartellgyanú miatt vizsgálja a Versenyhivatal a Telekomot és a Telenort

Úgy sejtik, hogy a két szélessáv-szolgáltató három éve felosztotta egymás között a piacot.

MN
2018. 01. 25. 19:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott a Magyar Telekom (Telekom) Nyrt. és a Telenor Magyarország (Telenor) Zrt. székhelyein – számolt be róla az MTI.

A GVH csütörtöki közleménye szerint versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja a két cég között létrejött, a széles sávú hálózataikat és frekvenciáikat érintő együttműködést.

A hivatal gyanúja szerint a Telekom és a Telenor egyeztetett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) által 2014-ben kiírt és lefolytatott versenyeztetési eljárás (árverés, pályázat) kapcsán, amely széles sávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok megszerzésére irányult.

Az egyeztetés a pályázattal érintett piac előzetes felosztására, valamint a pályázati feltételekre adott ajánlataik összehangolására irányulhatott. Magatartásukkal valószínűleg megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodást tiltó rendelkezéseit – közölte a GVH.

Az eljárás lefolytatását a közérdek védelme teszi szükségessé, figyelemmel a vállalkozások piaci szerepére, az általuk nyújtott szolgáltatások jellegére, a magatartásuk által potenciálisan érintett előfizetők jelentős számára és a feltételezett jogsértés súlyára.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálatot a versenytörvény teszi lehetővé a GVH-nak, a helyszíni szemléhez a törvény értelmében előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárásra a törvény 6 hónapot engedélyez, ez – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható – írja közleményében a hivatal.

Közleményben tették közzé álláspontjukat az internetes sávszolgáltatók

A Telenor Magyarország – közleménye szerint – elkötelezett a tiszta verseny és a tisztességes vállalati működés iránt, ezért mindenben együttműködik a hatósággal, és segíti a GVH munkáját.

A teljes átláthatóság jegyében a Telenor Magyarország anyavállalata közleményt adott ki a vizsgálat tényéről és tárgyáról, hogy tájékoztassa a részvényeseket, és biztosítsa őket a Telenor magatartásának jogszerűségéről, de a folyamatban lévő jogi eljárást a vizsgálat lezárultáig nem kívánták bővebben kommentálni.

A Magyar Telekom is azt emelte ki reagálásában, hogy mindenben együttműködött és együttműködik a hatósággal.

A Magyar Telekom mindenkor, így a múltban is a hatályos jogszabályok betartásával jár és járt el, így nem folytatott egyeztetést versenytárssal a 2014-es frekvenciapályázattal összefüggésben – hangsúlyozza a cég.

Közleményükben arra emlékeztettek: a 800 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó frekvencia-haszonbérleti szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően, még az együttműködés megkezdése előtt jóváhagyta. Emellett a Magyar Telekom és partnere a hálózatmegosztási megállapodásról a Gazdasági Versenyhivatalt proaktívan, jóval a megállapodás aláírása és az együttműködés megkezdése előtt tájékoztatta, és utána is folyamatosan, mindenben támogatta a GVH munkáját.

Idézik korábbi közleményüket, amely szerint a Telekom a széles sávú (4G) mobilinternet-szolgáltatás vidéki régiókban történő javítása érdekében kötött megállapodást a 800 MHz-es frekvenciamegosztásról és közös 4G-hálózatfejlesztésről és -üzemeltetéséről.

A hálózatmegosztás elmúlt közel három évében az előfizetők a lefedettség folyamatos bővülését tapasztalhatták a 4G/LTE-hálózaton.

A 2014-es frekvenciapályázat sikere a Digitális Magyarország megvalósításának meghatározó állomása volt. A 4G-lefedettség bővülésének köszönhetően újabb lehetőségek nyíltak meg az ügyfelek előtt, valamint javult és javul a vállalkozások és az ország versenyképessége – áll a Telekom közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.