Késik a milliárdos teniszprojekt a Margitszigeten, még egy kapavágás sem történt

A multifunkcionális csarnoknak és a hét pályának 2019. április végére mindenképpen el kell készülnie.

B. Molnár László
2018. 01. 31. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a Margitszigeten épülő teniszközpontról szóló kormányrendelet már tavaly június 2-án megjelent a Magyar Közlönyben, szigorúan szólva még egy kapavágás sem történt az ügyben. Holott nem ártana sietni, ugyanis a honi szövetségnek szerződésben vállalt kötelezettsége, hogy a beruházás 2019. április végére tökéletesen elkészül, ugyanis a vadonatúj teniszcentrumban kell megrendezni a nyári ATP 250 budapesti tornát.

Mint Richter Attila, a Magyar Teniszszövetség főtitkára lapunknak elmondta, újabb költségvetés elfogadására lesz szükség ahhoz, hogy az eredetileg tízmilliárdos projektet valóban elkezdhessék a következő hetekben.

„Ma már azt mondom, szerencse, hogy nem indult el korábban a beruházás, hiszen a keretek szűkek voltak. Egy ilyen teniszcentrumnak számos nemzetközi előírásnak kell megfelelnie ahhoz, hogy rangos tornák helyszínéül szolgáljon. A férfitorna mellett hosszú távú célunk egy nyári WTA-torna megrendezése is” – árulta el a főtitkár. Hozzátette, az újabb költségvetésre azért van szükség, mert a centerpálya a maga tetőszerkezetével multifunkcionális csarnokká alakítható, ahol a sportágon kívül különböző kongresszusok, rendezvények, sőt a szabadtéri színpad néhány előadása is helyet kaphat majd.

„Az sem titok, hogy a profi tenisz kizárólag azokban a hetekben sajátítja ki majd a létesítményt, amikor a nemzetközi nagy tornáinkat rendezzük, vagy a válogatottnak vannak mérkőzései. Egyébként iskolák teniszoktatásai, a sportághoz kapcsolódó különböző civil sportesemények otthonául szolgál a centrum, de a szigeten található szállodák vendégei is itt teniszezhetnek, illetve a futók számára is létesítünk benne különböző kiszolgálóhelyiségeket” – ecsetelte a szövetségi vezető.

Maga a teniszcentrum a nemzetközi előírásoknak megfelelően egy 7500 fő befogadására alkalmas centerpályából, egy ezer-ezerötszáz néző leültetésére alkalmas kiscenterből és további hat salakos pályából áll majd. Az elmúlt időszak sikerei után a válogatottaknak kijár már egy igazi otthon, és a főtitkár abban reménykedik, hogy az ellenfelek számára ugyanolyan félelmetes lesz, mint annak idején, amikor például a férfi Davis-kupa-csapatunk – Taróczy Balázs, Szőke Péter, Benyik János – 1978 júliusában a Margitszigeten legyőzte a jóval erősebb olasz válogatottat.

Kérdéses viszont, miként sikerült megoldani azt a problémát, miszerint a kormányrendeletben szereplő, 23800/2, 23800/4 helyrajzi számú ingatlanokat – előbbi a premontrei kolostor helyrajzi száma, utóbbi közvetlenül a Palatinus strand területét fedi – állami tulajdonba kellene venni a fővárostól, ugyanis a Margitsziget területének jelentős része műemlék, és a helyi ingatlanok országos védelem alatt állnak. Állítólag ezeket a területeket nem érinti a beruházás, ám nem ez a fő gond jelenleg, hanem az időkorlát, amiről az előbbiekben írtunk. Az eredeti elképzelések alapján a nemzeti teniszközpontot a Nemzeti Sportközpontok építené meg, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. pedig beruházási szolgáltatóként és építési ellenőrként venne részt a projektekben.

Ám a kormány nemrég kiemelt nemzetgazdasági üggyé nyilvánította a beruházást – ez az alapesetnél lényegesen nagyobb mozgásteret nyújt az építkezés során, ami most nagyon jól jöhet majd. „Mindössze 10-12 hónapunk van a kivitelezésre, nagyon kevés idő. Így a jogszabályok keretein belül, de a lehető leggyorsabb és pénzügyileg hatékony módon szeretnénk mindezt megoldani. Ha mindenképpen szükséges, akkor közbeszerzési pályázat kiírásával, és ha van rá mód, meghívásos tenderrel” – jelentette ki Richter Attila.

A tenisz növekvő népszerűségét jelzi egyébként, hogy az országban egyre több helyütt épülnek a teniszcsarnokok, illetve -akadémiák. Az eltúlzott fejlesztések városaként is ismert Kisvárdán jelentette be például tavaly Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, hogy a Magyar Teniszszövetséggel közösen valósítják meg ott az első angol nyelvű teniszakadémiát. A sportberuházások szempontjából Kisvárda nyomába szegődő Szombathelyen pedig mintegy 268 millió forintból újul meg a Késmárk utcában található teniszcentrum, ahol több fedett pálya is lesz, és a tervek szerint 2019 végére fejezik be az építkezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.