Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Kolumbia szintjére sorolta be az USA-t a legismertebb kínai hitelminősítő

A kínai Dagonggal szemben felmerülhet az elfogultság.

MN
2018. 01. 16. 19:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legismertebb kínai hitelminősítő Kolumbiával egy szintre minősítette le az Amerikai Egyesült Államok szuverén adósbesorolását. Lépésüket az amerikai adóreform deficit- és államadósság-növelő hatásával indokolták. A magánkézben lévő Dagong hitelminősítőt és döntését azért nem árt fenntartásokkal kezelni. 

2010-ben kezdte el országok államadósságát minősíteni – írja a Portfólió.hu, noha már 1994-ben már létezett. ’A-’-ról ’BBB+’-ra, azaz egy fokozattal került lejjebb az USA szuverén adósbesorolása, valamint stabilról negatívra rontotta a kilátásokat is. Mint indokolták, elsősorban a fenntarthatatlan adósságpálya miatt minősítették le, mivel az amerikai kormány elfogadta azt az új adócsomagot, amely várhatóan a költségvetési hiány növekedésével jár. A Dagonggal szemben a Moody\'s hitelminősítő ugyanakkor Aaa, az S&P Aa+, a Fitch pedig AAA szinten sorolta be az USA szuverén adósbesorolását, ezek jóval magasabbak a Dagong adatánál.

A Bloomberg azt írja, hogy a kínai hitelminősítők, így a Dagong is, kétes nemzetközi megítélésnek örvendenek, mivel megfigyelték, hogy elfogultak lehetnek, azaz több kínai vállalatnak kedvezőbb besorolást adnak, mint a szakmailag hitelesebb amerikai intézetek. Mint a Portfólió.hu megjegyzi, két okból is kétes a kínai hitelminősítő döntése. Először is az USA államadóssága ugyan magas, amin az új adócsomag tovább ronthat, Kolumbia szintjén mégis komolytalan emlegetni a világ legnagyobb gazdaságát. Ráadásul az USA különleges helyzetben van a dollár tartalékdeviza-szerepe, illetve az amerikai államkötvények világszerte értékmegőrző eszközként való elismertsége miatt. Valamint „Donald Trump amerikai elnök még mindig nem vette le ágendájáról a Kínával szembeni keményebb kereskedelmi fellépés lehetőségét (importvámok kivetése), amely nyilvánvalóan szúrja a kínaiak szemét” – jegyzi meg a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.