Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Külső források nélkül még gyenge a magyar gazdaság

Háromszázalékos növekedést kellene elérni önerőből, de még messze nem tartunk itt.

Hajdú Péter
2018. 01. 23. 18:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégsem áll meg a saját lábán a magyar gazdaság – vonható le a következtetés a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának a HG Media gazdasági évnyitóján kedden elmondott beszédéből. Csepreghy Nándor egyebek mellett azt említette, hogy a magyar gazdaságban a 2010-es kormányváltás idején még a beruházások 98 százalékát fedezték uniós pénzekből, ami mostanra 50 százalékra csökkent. Ez azonban még mindig magasnak tűnik ahhoz, hogy a magyar gazdaság a saját lábára álljon.

Véleménye szerint akkor jelenthetjük ki, hogy erős a magyar a gazdaság, ha elmondhatjuk, hogy az ország külső pénzek felhasználása nélkül, azaz teljesen a saját erőforrásaira támaszkodva képes elérni legalább háromszázalékos bővülést minden évben. Hozzátette, egyelőre nem tartunk itt.

Az államtitkár kampányízű beszédében arra is fölhívta a figyelmet, hogy március 15-éig lekötik a 2020-as uniós időszakban hazánknak járó összes támogatást. Azzal is büszkélkedett, hogy tavaly csaknem 2500 milliárd forint támogatást fizettek ki. Azt viszont nem említette, hogy miután Brüsszel nem nagyon utalta a támogatásokat, a kifizetések a magyar államot terhelték, s ezért rekordnagyságúra, csaknem 2000 milliárd forintra emelkedett a deficit összege.

Csepreghy azt is kiemelte, hogy az elmúlt évek fejlődését nem lehetett volna elérni az állam aktív szerepvállalása nélkül, ugyanakkor utalt arra, hogy azt még nem tudni, a nyugodtabb időszakban mekkora állami szerepvállalás szükséges a gazdaságban. A politikus hangsúlyozta, az állami intervenciók nélkül nem sikerült volna beindítani a gazdasági növekedést, s ez volt a legfontosabb momentum a magyar válságkezelésben. Bár korábban több kormánytag is elismerte, hogy a bürokrácia csökkentéssel igencsak elmaradásban van a kormány, az államtitkár a háttérintézmények megszüntetésére, a minisztériumi, kormányhivatali és kormányablaki szintek kialakítására hivatkozva kijelentette, ezekkel az intézkedésekkel sikerült áramvonalasítani a közigazgatást. A kormányzati munka hatékonyságának javítására példaként hozta föl, hogy Lázár János vezetésével stratégiai, Varga Mihály elnökletével pedig gazdasági kabinetet hoztak létre. Kiemelte, a tavalyi tizenhárommillió ügy nyolcvan százalékát nyolc napon belül lezárták.

A paksi bővítésről szólva elmondta, a kormány határozott szándéka a beruházás végigvitele, mert ez elengedhetetlen feltétele a gazdasági szuverenitásnak. Hangsúlyozta, a kabinet nem mond le arról, hogy a háztartások és a vállalkozások számára meghatározza az energiaárakat.

A rendezvényen Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a bővülést elemezve arról beszélt, hogy növekvő fejlődést várható az idei évben, illetve hogy a gazdaság tavalyi gyarapodási ütemét négy százalék körüli szintre várja. A gazdaságpolitika fontos elemének nevezte, hogy sikerült tető alá hozni a munkát terhelő járulékok hatéves csökkentési tervét.

A két előadást követő kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy legfontosabb feladat a magyar gazdaság, a magyar vállalkozások versenyképességének fokozása, illetve hogy kiemelt feladat kell legyen az oktatás megújítása, mert csak így lehet a gazdaság igényeinek megfelelően képzett szakembergárdát biztosítani. Ennek kapcsán Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke rámutatott, hogy hazánk versenyképességének javításáért az államnak hátrább kellene lépnie, és főleg a közepes vállalatokra kellene koncentrálnia. Arra is felhívták a jelen lévő szakemberek a figyelmet, hogy olyan területek fejlesztése lenne a legfontosabb, ahol a hozzáadott érték a lehető legnagyobb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.